Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ισφαχάν-το ήμισυ του κόσμου

Το Ισφαχάν ή Ισπαχάν είναι σημαντική πόλη και παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, του σημερινού Ιράν. Είναι μια πόλη, της οποίας η ιστορία πάει πολύ πίσω στο χρόνο, στην Παλαιολιθική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τα τέλη του 16ου και οι αρχές του 17ου αιώνα, περίοδο της δυναστείας των Σαφαβιδών, ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής της πόλης. Μεγαλοπρεπή ανάκτορα και άλλα δημόσια κτίρια της προσέδιδαν μια ιδιαίτερη αίγλη. Εικάζεται πως διέθετε 163 τζαμιά, 48 θρησκευτικές σχολές, 1.801 μαγαζιά και 263 δημόσια λουτρά.
Το Ισφαχάν ακόμα και σήμερα διατηρεί μεγάλο μέρος της αίγλης του παρελθόντος.  Η πόλη είναι διάσημη για την ισλαμική αρχιτεκτονική της, με πολλές όμορφες λεωφόρους, σκεπαστές γέφυρες, παλάτια, τζαμιά και μιναρέδες. Οι Ιρανοί την ονομάζουν "Esfahān nesf-e jahān ast", που σημαίνει "Το ήμισυ του κόσμου". Με αυτή τους τη φράση εννοούν ότι αν κάποιος δει το Ισφαχάν είναι σαν να έχει δει τον μισό κόσμο.

Ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά αξιοθέατά του Ισπαχάν είναι η πλατεία Naqsh-e Jahan, έναν χώρος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο "Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Η πλατεία "Εικόνα του κόσμου", όπως σημαίνει το όνομά της, κατασκευάστηκε μεταξύ 1598 και 1629 κι έχει 160 μέτρα πλάτος και 508 μέτρα μήκος.
Το καμάρι της είναι το τζαμί Masjed-e Shah, στην νότια πλευρά της. Χτισμένο κατά τη περίοδο της δυναστείας των Σαφαβιδών, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του Ιράν. Το τζαμί του Ιμάμη του Ισπαχάν είναι ένα από τα αιώνια αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής στο Ιράν. Είναι εγγεγραμμένο, μαζί με την πλατεία Naghsh-i Jahan , ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1611 και το μεγαλείο του οφείλεται κυρίως στα εκπληκτικά όμορφα ψηφιδωτά πλακάκια των επτά χρωμάτων και τις καλλιγραφικές επιγραφές.
Φωτογραφία User:Mghotbi 85
Φωτογραφία  Pedram Veisi
Φωτογραφία oceanbaby
Άλλο ένα αριστούργημα της πλατείας είναι το τζαμί Sheikh Lotfollah, επίσης εγγεγραμμένο στον κατάλογο της Ουνέσκο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1603 και ολοκληρώθηκε το 1618 και είναι ένα από τα μνημεία που κυριαρχούν στην πλατεία. Το τζαμί αυτό κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί το χαρέμι του Σάχη. Για το λόγο αυτό είναι πιο μικρό και δεν έχει μιναρέδες. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τζαμιού είναι το παγώνι στο κέντρο του θόλου του. Αν κάποιος σταθεί στην είσοδο της εσωτερικής αίθουσας και κοιτάξει στο κέντρο του θόλου θα δει ένα παγώνι, του οποίου η ουρά είναι οι ακτίνες του ήλιου που μπαίνουν από μια τρύπα στο ταβάνι.
Φωτογραφία heiko_LE
Φωτογραφία  damonlynch
Φωτογραφία Hyperreality
Φωτογραφία hhayk
Στη δυτική πλευρά της πλατείας βρίσκεται το παλάτι Ali Qapu, ένα επταόροφο κτίσμα ύψους 48 μέτρων. Αυτός ήταν ο χώρος, όπου ο Σάχης διασκέδασε τους ευγενείς επισκέπτες του και τους ξένους διπλωμάτες. Στην αίθουσα μουσικής του έκτου ορόφου βρέθηκαν βαθιές εσοχές στους τοίχους, των οποίων η αξία είναι όχι μόνο αισθητική αλλά κυρίως ακουστική. Το παλάτι, κυρίως ο τρίτος όροφος, έχει πλούσια διακόσμηση με νατουραλιστικές τοιχογραφίες, με σχέδια φυτών, ζώων και πουλιών. 
Το Παζάρι του Ισφαχάν είναι μια ιστορική αγορά, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα παζάρια στη Μέση Ανατολή, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το παζάρι είναι ένας θολωτός δρόμος δύο χιλιομέτρων, που συνδέει την παλιά πόλη με τη νέα. Υφαντά, κεραμικά, χρυσά κοσμήματα, ασημικά, είδη λαϊκής τέχνης, μεταξωτά, μπαχαρικά, είναι μερικά μόνο από τα αγαθά που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο στο παζάρι της πλατείας Naqsh-e Jahan.
Μέσα από την πόλη του Ισφαχάν διέρχεται ο ποταμός Zayandehου, ο "δωρητής της ζωής", ο μεγαλύτερος ποταμός στο Ιράν. Στα σημεία της πόλης,  πουδιέρχεται ο ποταμός, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες, ενώ τα πάρκα, τα παραδοσιακά καφενεία και τα εστιατόρια αποτελούν σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα.
Η γέφυρα Si-o-se Pol ή "γέφυρα των 33 αψίδων" είναι μία από τις έντεκα γέφυρες του Ισπαχάν. Κατασκευάστηκε το 1602 κι έχει μήκος 295 μέτρων και πλάτος 14 μέτρων. 
Μικρότερη αλλά ομορφότερη είναι η γέφυρα Pol-e khajoo. Χτίστηκε το 1650, έχει 24 καμάρες, μήκος 13 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα.
Όμορφη είναι επίσης και η γέφυρα Pol-e Joui, μία από τις αρχαιότερες του Ισπαχάν, κατασκευασμένη το 1665. Έχει 21 καμάρες, 147 μέτρα μήκος και 4 μέτρα πλάτος.
Φωτογραφία Koohkan
Φωτογραφία  bridgink
Τέλος, εντυπωσιακό είναι το Chehel Sotoun-Παλάτι με τις 40 κολώνες, που ονομάστηκε έτσι γιατί έχει 20 λεπτούς ξύλινους κίονες στην είσοδό του, οι οποίοι αντανακλώνται στο νερό της πισίνας και φαίνονται 40. Είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και ζωγραφική σε κεραμικά και κατασκευάστηκε από τον Σάχη Abbas ΙΙ, για να υποδέχεται τους αξιωματούχους και τους ξένους διπλωμάτες,
Φωτογραφία twiga_swala
Φωτογραφία   baraneh
Φωτογραφία MY2200
Φωτογραφία MY2200
το τζαμί Jameh, του οποίου η προέλευση πάει πίσω, στον 8ο αιώνα. Το τζαμί κάηκε και ξαναχτίστηκε τον 11ο αιώνα κι έχει ανασχεδιαστεί πολλές φορές. Ως εκ τούτου, διαθέτει δωμάτια χτισμένα σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ κι έτσι αποτελεί συμπυκνωμένη ιστορία της ιρανικής αρχιτεκτονικής,
Φωτογραφία  farflungistan
Φωτογραφία Leo Kerner
Φωτογραφία  farflungistan
Φωτογραφία  twiga_swala
αλλά και το Hasht Behesht, ένα αρχοντικό που έχει κατασκευαστεί το 1969 και προστατεύεται ως πολιτιστική κληρονομιά του Ιράν. Το όνομά του σημαίνει "Οκτώ Παράδεισοι" και βρίσκεται μέσα στον "Κήπο των αηδονιών". Στο Ισφαχάν υπήρχαν περισσότερα από 40 τέτοια αρχοντικά και αυτό είναι το μοναδικό που έχει απομείνει.
Φωτογραφία  Hubbers
Φωτογραφία maligoj
Φωτογραφία dynamosquito

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...