Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Έντομα-ένα εκπληκτικός κόσμος

Ο κόσμος των εντόμων είναι ένας μαγικός κόσμος και για πολλούς από εμάς άγνωστος. Η ποικιλομορφία του είναι απέραντη. Τα είδη, τα χρώματα, τα σχέδια, οι συμπεριφορές εκπλήσσουν. Διάλεξα μερικά είδη εντόμων για να πάρετε μια μικρή ιδέα απ' αυτήν την απίστευτη ποικιλία, με την οποία η φύση προίκισε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα.

Amegilla cingulata
Η Amegilla cingulata είναι μια μέλισσα διαφορετική από τις άλλες. Έχει πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση και, σε αντίθεση με τις άλλες μέλισσες, στην κοιλιά της έχει ρίγες με ανοιχτό μπλε χρώμα αντί για κίτρινο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αρσενικές μέλισσες έχουν φωτεινές μπλε ρίγες για να προσελκύουν τις θηλυκές. 
Φωτογραφία COPbiodiversity
Είναι μια μοναχική μέλισσα σε αντίθεση με τις συνηθισμένες μέλισσες. Δεν δημιουργεί κυψέλες αλλά φτιάχνει μια μοναχική φωλιά, συνήθως κοντά η μία με την άλλη. Εκπληκτικό σε αυτό το έντομο είναι και το ότι τρέφεται με νέκταρ από μπλε λουλούδια, αν και περιστασιακά θα πάει και σε άλλα. Το είδος είναι ενδημικό στην Αυστραλία και είναι πολύ σημαντικό για τις καλλιέργειες. Συμβάλλει στο 30% των καλλιεργειών της Αυστραλίας, μέσω μιας μοναδικής τεχνικής επικονίασης, που ονομάζεται " buzz pollination ".
Trabala vishnou
Η Trabala vishnou είναι ένα είδος νυχτοπεταλούδας. Ανήκει στην οικογένεια Lasiocampidae και απαντάται στην νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ταϊλάνδης. Το άνοιγμα των φτερών της είναι περίπου 67 mm στο θηλυκό και 47 mm στο αρσενικό. Το σχήμα της θυμίζει μικρό αστεράκι! Εκείνο όμως που είναι εκπληκτικό είναι προνύμφη της. Έντονα χρώματα, μπλε και κίτρινο με κόκκινο κεφάλι και εξαιρετικά τριχωτή.
Φωτογραφία  57Andrew
Leafhopper
Τα Leafhoppers είναι μικροσκοπικά έντομα της οικογένειας Cicadellidae. Τα έντομα αυτά τρέφονται με τους χυμούς των φύλλων από το γρασίδι, τους θάμνους αλλά και στα δέντρα. Στην φωτογραφία βλέπετε τη χρυσαλλίδα αυτού του εντόμου, η οποία είναι απίστευτα καμουφλαρισμένη. Στο φυσικό περιβάλλον θα πρέπει κάποιος να έχει πολύ δυνατή όραση για να τη διακρίνει!
Φωτογραφία itchydogimages 
Φωτογραφία itchydogimages
Acraga coa

Δείτε αυτή τη φωτογραφία


Φωτογραφία La Curiosphère

και μετά αυτή


Πηγή φωτογραφίας
Είναι ακριβώς το ίδιο έντομο, η acraga coa. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε την προνύμφη της. Δεν μοιάζει με κόσμημα;; και τι εκπληκτική μεταμόρφωση! Στη δεύτερη βλέπετε τη μάλλον συμπαθητική νυχτοπεταλούδα, με το πορτοκαλί χρώμα της και τα μεγάλα μαύρα μάτια της.
Πηγή φωτογραφίας
Spiny orb-weaver
Η Spiny orb-weaver είναι μια αραχνούλα με σχεδόν στρογγυλό σχήμα, με διάμετρο 30mm.  Έχει πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση με αγκάθια πάνω στο σώμα της και  έντονα χρώματα. Ίσως να φαίνεται επικίνδυνη και απειλητική. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Το χρώμα και το σχήμα της αποκλειστικό σκοπό έχουν την αποτροπή των θηρευτών της. Οι φωτογραφίες είναι δύο ειδών, των: Gasteracantha cancriformis και Gasteracantha fornicata.
Chrysolina cerealis
Το σκαθάρι-ουράνιο τόξο είναι ένα σκαθάρι φύλλων και εξαιρετικά σπάνιο. Απαντάται σε ορεινά λιβάδια από τη Νορβηγία έως τη βόρεια Ιταλία. Το μήκος του είναι 5,5-10 mm κι έχει φωτεινά χρώματα: κόκκινο, χρυσό, πράσινο, μπλε.
Φωτογραφία  naturgucker.de
Φωτογραφία  mattatatat
Romalea guttata
Η Romalea guttata είναι ένα είδος ακρίδας, εγγενής στο νοτιοανατολικό και νότιο τμήμα των ΗΠΑ.  Είναι το πιο χαρακτηριστικό είδος ακρίδας στις περιοχές αυτές και γνωστή τόσο για το μέγεθός της (το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 8 cm) όσο και για τον μοναδικό χρωματισμό της. Τα έντονα χρώματά της προειδοποιούν τους επίδοξους θηρευτές της να μην την πλησιάσουν, γιατί δεν έχει τόσο καλή γεύση.
Φωτογραφία Bjoern91
Μια και μιλάμε για ακρίδες, δείτε και αυτό το είδος. 
Ονομάζεται Megacheilacris bullifemur vallenensis, ενώ το κοινό της όνομα είναι "γαλανομάτα ακρίδα". Ο λόγος;; ολοφάνερος!
Φωτογραφία jjrestrepoa (busy)
Hymenopus coronatus
Το Hymenopus coronatus είναι ένα αλογάκι της Παναγίας, που ζει στα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας. Το χρώμα του και το σώμα του μοιάζουν με ορχιδέα, γι' αυτό το είδος ονομάζεται και orchid mantis. Μπορεί ακόμα και να αλλάξει το χρώμα του, από ροζ σε καφέ, ανάλογα με το χρώμα του φόντου.
Φωτογραφία bri-creative
Φωτογραφία Luc Viatour
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...