Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αυτοθυσία!!

Μάνα θα πει θυσία και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον κόσμο του ζωικού βασιλείου αποτελεί το  γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού (Enteroctopus dofleini). Πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος χταποδιού και το πιο έξυπνο ασπόνδυλο. 
Φωτογραφία Alexander Semenov
Αυτό το είδος χταποδιού θεωρείται ότι έχει βραχύβια ζωή, σε σχέση με το μέγεθός του.  Η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται σε μόλις 3-5 χρόνια στην άγρια ​​φύση. Είναι όμως πολύ παραγωγική ζωή. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 100.000 αυγά!! 
Αναλαμβάνει μόνο του την φροντίδα των αυγών για τα οποία θυσιάζεται κυριολεκτικά. Πεθαίνει προστατεύοντας τα αυγά του. Μετά την αναπαραγωγή εισέρχεται σε ένα στάδιο που ονομάζεται γήρανση, το οποίο διαρκεί περίπου ένα έως δύο μήνες. 
Φωτογραφία Alexander Semenov
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά του χταποδιού. Μειώνεται η όρεξή του, το δέρμα γύρω από τα μάτια του αναδιπλώνεται, παρουσιάζει ασυνήθιστη δραστηριότητα και το δέρμα σε όλο το σώμα του αλλοιώνεται. Ο θάνατός του θα επέλθει από την ασιτία, αφού σταματά να κυνηγά για να προστατέψει τα αυγά του.
Φωτογραφία Alexander Semenov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...