Κυριακή 4 Μαΐου 2014

La Payunia-ένα ασυνήθιστο μέρος του πλανήτη Γη

Στην Αργεντινή, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Μεντόζα, υπάρχει μια έκταση 4.500 τετρ. χλμ. που αποτελεί φυσικό καταφύγιο και προστατεύεται από το 1988. Είναι το φυσικό καταφύγιο La Payunia, ένα μέρος ασυνήθιστο και μοναδικό στον κόσμο.
Αυτή την περιοχή διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ηφαιστείων στον πλανήτη. Πάνω από 800 ηφαίστεια και περίπου 1.000 ηφαιστειακοί κώνοι μέσα σε ένα τοπίο που καλύπτεται από μαύρη λάβα. Πιο αξιοσημείωτο απ΄όλα είναι το ηφαίστειο Payún Matrú. Μεγάλοι κρύσταλλοι αιματίτη είναι ο λόγος για τον οποίο ξεχωρίζει το ηφαίστειο αυτό. Μέσα από τις ρωγμές των ηφαιστειακών πετρωμάτων ρέει ο ποταμός Río Grande.
Φωτογραφία Karen Travel
Φωτογραφία José Luis Pandelo
Πλούσια είναι η βιοποικιλότητα της περιοχής. Matorrales-θαμνώδεις εκτάσεις-, λιβάδια, ενδημικά φυτικά είδη βουνού και άλλα τυπικά είδη της Παταγονίας, κυριαρχούν. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 είδη πανίδας. Πουλιά, μεταξύ των οποίων ο κόνδορας των Άνδεων, ερπετά, αρπακτικά, όπως το κούγκαρ, η γκρίζα αλεπού, αλλά και το μεγαλύτερο ενδημικό είδος του καταφυγίου, το guanaco (είδος λάμα).
Βασαλτικά πεδία και πυροκλαστικά πετρώματα με διάφορα χρώματα δημιουργούν την μοναδική ομορφιά της περιοχής αυτής. Αυτό το φυσικό καταφύγιο προσελκύει γεωλόγους και ηφαιστειολόγους από όλο τον κόσμο,  οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο τοπίο μπορεί να βρεθεί μόνο στην Ισλανδία, τη Χαβάη ή ίσως ακόμη και τον Άρη. Πολλοί είναι και οι επισκέπτες οι οποίοι περιγράφουν το τοπίο ως ένα από τα πιο παράξενα, μοναδικά και θεαματικά τοπία του πλανήτη.
Φωτογραφία José Luis Pandelo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...