Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οι νεραϊδόκυκλοι της Ναμίμπια

Στα άγονα λιβάδια του δυτικού τμήματος της Νοτίου Αφρικής και κυρίως στη Ναμίμπια παρατηρείται ένα φαινόμενο, που οι επιστήμονες αδυνατούν μέχρι στιγμής να εξηγήσουν. Έχουν επιστρατευθεί ακόμα και δορυφόροι, όμως το αίνιγμα των νεραϊδόκυκλων της Αφρικής παραμένει άλυτο.
Οι νεραϊδόκυκλοι είναι μεγάλα κυκλικά κομμάτια γης, με διάμετρο από 2 έως 15 μέτρα, χωρίς ίχνος βλάστησης, αν και συχνά περιβάλλονται από ένα δακτύλιο με χαμηλό χορτάρι. Έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 30 έως 60 χρόνια. Τα αίτια δημιουργίας τους, η προέλευση και η ιστορία τους έχουν αποδειχθεί δυσεπίλυτα προβλήματα για τους επιστήμονες.
Οι μυστηριώδεις κύκλοι αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1971 και έκτοτε έχουν μελετηθεί από διάφορες αποστολές κι έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους θεωρήθηκαν οι υπόγειες αποικίες τερμιτών. Η θεωρία αυτή κατέρρευσε λόγω του εύρους των κύκλων και της ποικιλίας τους.
Φωτογραφία  juliajules
Την ίδια τύχη είχε και η θεωρία που έλεγε ότι δημιουργούνται από ανεμοστρόβιλους, καθώς το πλήθος, η διάταξη και το σχήμα τους δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Άλλη θεωρία που διατυπώθηκε το 2008 έλεγε ότι πιθανή αιτία δημιουργίας των κύκλων είναι οι τοξίνες του φυτού  Euphorbia damarana, το οποίο είναι ενδημικό και ιδιαίτερα τοξικό.
Ίσως η εξήγηση να είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι της φυλής των Χίμπα, που ζουν κοντά σε αυτή την περιοχή. Πιστεύουν ότι οι κύκλοι έχουν δημιουργηθεί από τους θεούς, τα πνεύματα ή θεότητες της φύσης. Οι Βουσμάνοι της περιοχής τους αποδίδουν πνευματικές και μαγικές δυνάμεις. Ένας μύθος λέει ότι οι κύκλοι δημιουργούνται από την καυτή και δηλητηριώδη ανάσα ενός δράκου, που σκοτώνει τη βλάστηση.
Οι νεραϊδόκυκλοι της Ναμίμπια εξακολουθούν και παραμένουν ένα από τα άλυτα μυστήρια της φύσης!!

2 σχόλια:

  1. Νίκη μου, καλώς σε βρίσκω!!!
    Όντως μαγικό και ενδιαφέρον είναι το blog σου, το χάρηκα πάρα πολύ!
    Σ΄ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...