Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το εντυπωσιακό ακρωτήριο Perpetua

Η Ακτή Όρεγκον, είναι μια περιοχή της πολιτείας του Όρεγκον στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ακτή βρίσκεται το ακρωτήριο Perpetua. Πρόκειται για μια γραφική  τοποθεσία, στην οποία το δάσος συναντά τον ωκεανό. Εδώ πανύψηλα δέντρα φαίνονται μέσα από την παράκτια ομίχλη, αφρισμένα κύματα σπάνε στα άγρια βράχια και το μαγευτικό ακρωτήριο προσφέρει άπλετη θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το απόκρημνο ακρωτήριο υψώνεται 240 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Από την κορυφή του, σε μια καθαρή μέρα ένας παρατηρητής μπορεί να δει μέχρι και σε απόσταση 110 χλμ. στην ακτογραμμή του Όρεγκον και μέχρι 60 χλμ. στην ανοικτή θάλασσα.
Το ακρωτήριο ονομάστηκε από τον θαλασσοπόρο Τζέιμς Κουκ το 1778, όταν το ανακάλυψε κατά την διάρκεια μιας εξερεύνησής του. Για τουλάχιστον 6.000 χρόνια, ιθαγενείς Αμερικάνοι μάζευαν εδώ καβούρια, μύδια, αχινούς και κοχύλια. Αποδεικτικά στοιχεία της ζωής τους βρίσκονται στις τεράστιες σωρούς από κελύφη μυδιών, που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών.
Κατά μήκος της ακτογραμμής του ακρωτηρίου υπάρχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες.
Το Devils Churn είναι μια στενή ρωγμή στα βράχια, μέσα από στην οποία εισέρχονται τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η στενή λωρίδα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, καθώς τα κύματα λάξευαν την βασαλτική ακτογραμμή. Πρώτα σχηματίστηκε μια θαλάσσια σπηλιά, της οποίας η οροφή κατέρρευσε. Κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, όταν τα κύματα φτάνουν στο τέρμα της ρωγμής, εκτινάσσονται με δύναμη στον αέρα και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα. 
Το Spouting Horn και το Thor's Well είναι δύο σημεία στα οποία το νερό του ωκεανού, με τη δύναμη των κυμάτων, εκτινάσσεται στον αέρα, δημιουργώντας θεαματικά συντριβάνια. Μια ώρα πριν και μετά την παλίρροια το φαινόμενο είναι ακόμα περισσότερο θεαματικό, λόγω του ύψους των νερών.
Αυτά τα τρία σημεία του ακρωτηρίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Πολλοί επισκέπτες έρχονται εδώ, οι οποίοι καλούνται να είναι προσεκτικοί λόγω της επικινδυνότητας, κυρίως από την υψηλή παλίρροια, αλλά και κατά την διάρκεια χειμερινών καταιγίδων.
Η μοναδική ομορφιά των υπεραιωνόβιων δασών της Ακτής 'Ορεγκον αναδείχθηκε από την Δασική Υπηρεσία του Όρεγκον, που δημιούργησε το 1960 Κέντρο Επισκεπτών. Κάμπινγκ, πικνίκ, πεζοπορία, αξιοθέατα, παρακολούθηση των φαλαινών που μεταναστεύουν είναι δραστηριότητες που προσελκύουν τους επισκέπτες. Υπάρχουν είκοσι έξι μίλια από διασυνδεδεμένα μονοπάτια πεζοπορίας στα υπεραιωνόβια δάση, που οδηγούν στις παλιρροϊκές πισίνες του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Καταφύγιο Cape Perpetua είναι εισηγμένο στο Εθνικό Μητρώο ιστορικών τόπων, από το 1989.




2 σχόλια:

  1. Μου άρεσε πολύ....Και το μπλοκ σου , που μαζεύεις όλες τις ομορφιές του πλανήτη μας , του κόσμους μας.... Ωραία ανάρτηση και οι φωτος επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...