Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Αγριολούλουδα-τα πρώτα σημάδια της άνοιξης

Τα πρώτα σημάδια της άνοιξης είναι τα ανθισμένα αγριολούλουδα. Σε όλο τον κόσμο, μόλις τα πρώτα χιόνια λιώσουν, κάνουν την εμφάνισή τους δειλά δειλά τα πρώτα αγριολούλουδα-ένα σημάδι ελπίδας. Πριν ακόμα αισθανθούμε την άνοιξη, μέσα στα δάση, εμφανίζονται τα μικρά λουλουδάκια στο έδαφος που είναι ακόμα παγωμένο. 

Οι μικροί βλαστοί ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ξερά φύλλα που άφησε πίσω του ο χειμώνας. Βιάζονται να αναπτυχθούν πριν τα φύλλα των δέντρων καλύψουν με τη σκιά τους το πολύτιμο φως του ήλιου. Για κάποια από αυτά, ο κύκλος ζωής θα είναι πολύ σύντομος-δυο τρεις μήνες ίσως. Τα υπόγεια μέρη τους όμως θα περιμένουν υπομονετικά μέχρι την επόμενη χρονιά, για να αναγεννηθούν.

Ένα από τα πρώτα αγριολούλουδα, που ανθίζει από τον Γενάρη έως τον Μάρτη, είναι ο γάλανθος ο χιονώδης (Galanthus nivalis)O Όμηρος αναφέρει ότι ο θεός Ερμής έδωσε τον γάλανθο στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης που του επηρέασαν τη μνήμη. Ο γάλανθος μπορεί να σχηματίσει πανέμορφα λευκά "χαλιά" στις περιοχές που είναι ενδημικός.
Φωτογραφία  vanaspati1
Το Trillium nivale ονομάζεται "άνθος του χιονιού". 
Είναι ένα μικρό λουλουδάκι που ανθίζει από τις αρχές του Μαρτίου στην κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, στις ΗΠΑ.
Φωτογραφία DDennisM 
Φωτογραφία aarongunnar 
Φωτογραφία  Pete&NoeWoods 
Ένα φωτεινό κίτρινο λουλουδάκι δίνει το δικό του χρώμα στα δάση της Ευρώπης. Είναι το χειμερινό ακόνιτο (Eranthis hyemalis), που στην εφήμερη ζωή του, από τον Γενάρη έως τον Φλεβάρη, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το φως του ήλιου.
"Οι ανοιξιάτικες χιονονιφάδες"-αυτή είναι η κοινή ονομασία του αγριολούλουδου Leucojum vernum. Ανθίζει στα μέσα του Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο στα δάση της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Φωτογραφία  Goldschleife
Η δόξα του χιονιού (Chionodoxa) είναι ένα αγριολούλουδο ενδημικό στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στην Κρήτη, την Κύπρο και την Τουρκία. Τα μπλε, λευκά ή ροζ άνθη της, που μοιάζουν με αστεράκια, εμφανίζονται νωρίς νωρίς,  στις αρχές του χρόνου. 
Φωτογραφία Ruhrfisch
Φωτογραφία   Kathy__
Φωτογραφία  naturgucker.de
Η Erigenia bulbosa είναι ένα αγριολούλουδο που απαντάται στα δάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ονομάζεται "προάγγελος της άνοιξης" γιατί ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Απρίλη.
Φωτογραφία  Rob Ireton
Φωτογραφία  xylemsyzygy
H Mohavea confertiflora είναι ένα λουλούδι που αναπτύσσεται στις ερήμους Μοχάβι και Σονόρα, στις ΗΠΑ. Το λουλούδι-φάντασμα, όπως είναι η κοινή του ονομασία, ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Απρίλη σε βραχώδεις περιοχές.
Φωτογραφία sonoran_sasquatch 
 Φωτογραφία  Krista Fechner 
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 

5 σχόλια:

  1. Τι ομορφιά είναι αυτή!
    Υπέροχες εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ομορφιά είναι αυτή!
    Υπέροχες εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπέροχες φωτογραφίες!!!!!
    Πως ξεπηδάει η ζωή, είναι αξιοθαύμαστο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...