Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μια βόλτα στα Αναφιώτικα

Βόλτα στη γραφική συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα - σκαρφαλωμένα  στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Ήταν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εργάτες από την Ανάφη εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Ήρθαν στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. 
Φωτογραφία RobW_
Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας). Το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί, λαθραία μεν αλλά με την ανοχή προφανώς των αρχών. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Κυκλαδίτες έφτιαξαν ένα μικρό νησί στο κέντρο της Αθήνας, που χώρεσε κι άλλους νησιώτες, αλλά και αρκετούς πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη το 1922.
Φωτογραφία  Ioannisdg
Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σήμερα (2015) είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά. 
Φωτογραφία  A small dragon
Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια άγγιξε και τα Αναφιώτικα. Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) έβγαλε σε πλειστηριασμό κάποια ιστορικά, νεοκλασικά κτήρια στα Αναφιώτικα, ανάμεσα σε αυτά και το εμβληματικό σπίτι στο οποίο γυρίστηκε η γνωστή ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Μάρω Κοντού που υποδύονταν την οικογένεια Κοκοβίκου.  
Πηγές 1 2


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...