Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ταξιδεύοντας στη Σίκινο

Ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, με έκταση 41 τ.χλμ. είναι η Σίκινος. Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, δύο τουριστικά νησιά, η Σίκινος ξεχωρίζει για την γραφικότητά της, το παραδοσιακό της χρώμα, την ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει στον επισκέπτη της.
Το λιμάνι της Σικίνου είναι η Αλοπρόνοια, ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει 3,5 χλμ από την Χώρα. Η Χώρα είναι χτισμένη στο χείλος ενός απόκρημνου γκρεμού στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού Αποτελείται από δύο συνοικίες, εξίσου όμορφες και γοητευτικές, το Κάστρο και το Χωριό. Τα κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια, τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα λαβυρινθώδη σοκάκια, τα ασβεστωμένα πεζούλια και σκαλοπάτια συνθέτουν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Σικίνου είναι τα ξωκκλήσια της, 61 τον αριθμό. Υπάρχουν και έξι βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα. Ο ναός της Επισκοπής, που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία, απέχει από το κέντρο του νησιού περίπου 4 χλμ. και χρησιμοποιήθηκε σαν χριστιανικός ναός στα πρώτα χριστιανικά χρόνια της Σικίνου. 
 Οι 300 περίπου κάτοικοι της Σικίνου  από τα παλιά χρόνια έχουν ενασχοληθεί ιδιαίτερα με την καλλιέργεια, τη βοσκή, την αλιεία, τη μελισσοκομία και την τυροκομεία. Ποικιλία τυριών, ξινόγαλο, μυζήθρα ξερή, μυζήθρα νωπή και σικινιώτικο τυρί,  αμπελοφάσουλα, αγγούρια σε στρογγυλό σχήμα, θυμαρίσιο μέλι, από το οποίο, μαζί με σουσάμι, παράγεται εξαίσιο παστέλι, λάδι, ξύδι και κρασί και βέβαια ποικιλία ψαριών είναι τα προϊόντα του μικρού νησιού.
Το μήκος των ακτών του νησιού είναι 40 χλμ. Οι παραλίες του μικρές και ήσυχες με πεντακάθαρα νερά, κάποιες ερημικές που έχουν πρόσβαση μόνο με καΐκι. Η παραλία της Αλοπρόνοιας,  το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος είναι προσβάσιμες οδικώς.
Το όνομα του γοητευτικού νησιού οφείλεται, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στον Σίκινο τον γιο του Θόοντα, βασιλιά της Λήμνου. Η μητέρα του Υψιπύλη προσπαθώντας να τον σώσει από τις Λήμνιες γυναίκες, που προκάλεσαν τη σφαγή των συζύγων τους, τον έκρυψε μέσα σε ξύλινη λάρνακα και τον έριξε στη θάλασσα. Η λάρνακα από τα κύματα εκβράστηκε στη Σίκινο όπου οι ψαράδες της περιοχής τον έσωσαν. Εκεί ο Θόας παντρεύτηκε την νύμφη Νηΐδα με την οποία και απέκτησε τον Σίκινο, που έγινε βασιλιάς του νησιού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...