Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Crèche - ένας βρεφονηπιακός σταθμός

Η Νότιος Γεωργία μαζί με τις Νήσους  Νότιες Σάντουιτς είναι μια απομακρυσμένη και αφιλόξενη συστάδα νησιών και αποτελούν Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός σε κανένα από τα νησιά, παρά μονάχα λίγοι Βρετανοί αξιωματούχοι και επιστήμονες.
Το αφιλόξενο για τους ανθρώπους νησί της Νότιας Γεωργίας είναι απολύτως φιλικό για έναν μεγάλο αριθμό θαλάσσιων πτηνών:  άλμπατρος,  αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι και διάφορα άλλα είδη πιγκουίνου είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Φωτογραφία  Liam Quinn
Το Salisbury Plain είναι μια μεγάλη παράκτια πεδιάδα στον Κόλπο των Νήσων, στη βόρεια ακτή της Νότιας Γεωργίας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δυο παγετώνες και είναι γνωστή ως τόπος αναπαραγωγής περισσότερων από 500 χιλιάδων αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Οι νεοσσοί  έρχονται στη ζωή σε ακραίες, δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες. Καλύπτονται μόνο με ένα λεπτό στρώμα από πούπουλα και εξαρτώνται άμεσα και από τους δυο γονείς τους για τροφή και ζεστασιά. Η φάση "φρουρός" ξεκινά με τη γέννηση του νεοσσού και διαρκεί 30-40 μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γονείς, με εναλλασσόμενο ρόλο κάθε 3-7 ημέρες, φροντίζουν για την σίτιση και την προστασία του νεαρού πιγκουίνου.
Φωτογραφία  Liam Quinn
Το μικρό μεγαλώνει, μπορεί μόνο του να ζεσταθεί και να προστατευθεί από τα περισσότερα αρπακτικά. Γίνεται περίεργο και αρχίζει να εξερευνά την περιοχή. Σχηματίζει ομάδες με άλλους νεοσσούς. Τότε παρατηρείται μια συμπεριφορά που ονομάζεται Crèche. Τα ενήλικα πτηνά αναλαμβάνουν τη φύλαξη των μικρών της αποικίας, όχι μόνο των δικών τους. Οι περισσότεροι γονείς μπορούν να αφήσουν τα μικρά τους μόνα τους για να αναζητήσουν τροφή. Ένας "βρεφονηπιακός σταθμός" δημιουργείται υπό την εποπτεία λίγων ενήλικων πτηνών.
Φωτογραφία  Liam Quinn
Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τεράστια αποικία των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στο Salisbury Plain θα διαπιστώσετε πόσο εξαιρετικά είναι αυτά τα πλάσματα!
Συγκεντρώνονται γύρω από τα μικρά, τα οποία τα βλέπετε να ξεχωρίζουν στο κέντρο με το καφέ φτέρωμά τους και τα προστατεύουν από οτιδήποτε μπορεί να τα απειλήσει.
Φωτογραφία  Liam Quinn
Πηγές 1 2 3 4 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...