Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Τα δάση που πιάνουν τα σύννεφα

Μια παραδοσιακή έκφραση των Q'eqchi' Maya,  ιθαγενών στη Γουατεμάλα και το Μπελίζ, λέει: "Τα δάση που πιάνουν τα σύννεφα". 
Με την έκφραση αυτή αναφέρονται στα δάση των νεφών.

"Δάση των νεφών"- δάση καλυμμένα με ομίχλη που γλιστρά ανάμεσα στους κορμούς και στα φυλλώματα των δέντρων, δάση αδιαφανή, σκοτεινά, μυστηριώδη. Είναι συνήθως δάση τροπικά ή υποτροπικά, αειθαλή, ορεινά και χαρακτηρίζονται από συχνή και επίμονη νέφωση που τα καλύπτει σε χαμηλό επίπεδο. Πληθώρα βρύων καλύπτουν το έδαφος και τη βλάστηση. Είναι καταπράσινοι κήποι με βρομελίες, φτέρες, λειχήνες και ορχιδέες.
Μόνο το 1% της παγκόσμιας έκτασης των δασών αποτελείται από δάση των νεφών. Σημαντικές περιοχές των δασών των νεφών είναι στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ανατολική και την Κεντρική Αφρική, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, Παπούα-Νέα Γουινέα, και στην Καραϊβική.
Η σημασία των νεφών των δασών είναι τεράστια. Η ωφέλιμη βροχόπτωση μπορεί να διπλασιαστεί, όπως και η εποχή των βροχοπτώσεων, κατά περίπου 10%. Τα ορεινά δάση των νεφών δεν είναι τόσο πλούσια σε χλωρίδα, όμως στα πεδινά ζουν και αναπτύσσονται είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Ο ενδημισμός στα είδη του ζωικού βασιλείου είναι επίσης πολύ υψηλός. Στο Περού, περισσότερα από το 1/3 των 270 ενδημικών ειδών πουλιών βρίσκεται στα δάση των νεφών. Ο ορεσίβιος γορίλας, είδος που κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί, είναι ένα από τα πιο γνωστά θηλαστικά που ζει στα δάση των νεφών.
Το 1970, η έκταση των δασών των νεφών πάνω στη Γη ήταν περίπου 50 εκατομμύρια εκτάρια. Η αύξηση του πληθυσμού, η φτώχεια και η ανεξέλεγκτη χρήση της γης συνέβαλαν στην απώλεια τους. Το 1990, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 1,1% των τροπικών ορεινών  και πεδινών δασών των δασών χάνεται κάθε χρόνο. Στην Κολομβία, μια χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση δασών των νεφών, παραμένει μόνο το 10-20% της αρχικής έκτασης. Σημαντικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε φυτείες και γεωργικές εκτάσεις ή χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι.
Φωτογραφία Christian Jena
Τα δάση των νεφών είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, που επηρεάζεται άμεσα από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, λόγω της οποίας θα επέλθει μείωση της υγρασίας σε χαμηλά υψόμετρα. Αυτό θα οδηγήσει σε μαρασμό και θάνατο των επιφύτων, τα οποία χρειάζονται υψηλή υγρασία. Βάτραχοι και σαύρες αναμένεται να υποφέρουν από την αυξημένη ξηρασία. Η αναμενόμενη μείωση των δασών των νεφών στο Μεξικό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση έως και 37 σπονδυλωτών της περιοχής. Οι τυφώνες θα γίνουν συχνότεροι με αποτέλεσμα καταστροφές στα ορεινά δάση των νεφών και απώλεια της βιοποικιλότητας.
Φωτογραφία  manyfires
Φωτογραφία  Squirmelia
Φωτογραφία   happy.apple
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...