Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ευκάλυπτος ο βασιλεύων

Το ψηλότερο ανθοφόρο φυτό και ένα από τα ψηλότερα δέντρα του κόσμου είναι ο Ευκάλυπτος ο βασιλεύων (Eucalyptus regnans). Το εντυπωσιακό είδος είναι ενδημικό στην Τασμανία και στην Βικτώρια, στη νοτιοανατολική Αυστραλία.
Φωτογραφία scadwell
Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 70-114 μέτρα, ενώ το ψηλότερο ζωντανό δείγμα βρίσκεται στην Τασμανία κι έχει ύψος 99,6 μέτρα. Το Centurion, όπως αποκαλείται, ανακαλύφθηκε το 2008, έχει διάμετρο 4,05 μέτρα και περίμετρο που υπερβαίνει τα 12 μέτρα. Άλλο δείγμα που είχε καταγραφεί, αλλά κάηκε σε πυρκαγιά, είχε ύψος 132 μέτρα. 
Αειθαλής, με ευθύ γκρίζο κορμό και λείο φλοιό ο ευκάλυπτος ο βασιλεύων αναπτύσσεται σε αμιγείς συστάδες σε ψηλά, υγρά δάση. Ο κορμός του μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 2,5 μέτρα. Τα άνθη του παράγονται σε συστάδες 9-15 μαζί κι εμφανίζονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Έχουν διάμετρο ενός εκατοστού και έναν δακτύλιο από λευκούς στήμονες.
Φωτογραφία  tranquilometro
Ο ευκάλυπτος ο βασιλεύων είναι ένα δέντρο με μεγάλη οικολογική αξία. Εκτός από το καταφύγιο που προσφέρει σε είδη πανίδας, έχει διαπιστωθεί ότι δάση στα οποία κυριαρχεί, στα κεντρικά υψίπεδα της Βικτώριας, απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας το 2009. 
Φωτογραφία  _Nathan_Johnson
Φωτογραφία  Rexness

Πηγές 1 2


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...