Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η πανέμορφη λίμνη Ζηρού

Ένας λαϊκός μας μύθος λέει τα εξής: "δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με έρεισμα τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της". Από το σεισμό δημιουργήθηκε η πανέμορφη λίμνη Ζηρού, ενώ το άγαλμα της φτωχής γυναίκας είναι ο μεγάλος βράχος στα ανατολικά της λίμνης. 
Βεβαίως, η επιστημονική εξήγηση για τη δημιουργία της λίμνης είναι τελείως διαφορετική από τον μύθο που έπλασε η λαϊκή φαντασίαΗ δημιουργία της λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου.
Όπως και να 'χει, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πανέμορφης λίμνης, που αποτελεί μοναδικό βιότοπο, σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Η Λίμνη Ζηρού είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο - μοιάζει με Ελβετικό τοπίο - που ήταν σχετικά άγνωστο στο κοινό, γιατί δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες με κλίμακα κάτω του 1:300.000. Βρίσκεται 4,5 χλμ. δυτικά της Φιλλιπιάδας, του νομού Πρέβεζας. Η έκτασή της είναι περίπου 420 στρέμματα και το βάθος έχει μετρηθεί στα 70 μέτρα. 
Φωτογραφία ΦΩΤΑΚΟΣ
Στη βόρεια όχθη της το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μέτρα, ενώ η νότια όχθη «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται χειμώνα καλοκαίρι από 9,6 οC – 21,2 οC. Όπως σε όλες τις λίμνες με γλυκό νερό η άνωση είναι χαμηλότερη από αυτή των θαλασσών και η κολύμβηση εγκυμονεί κίνδυνο πνιγμού. Στο παρελθόν έχουν πνιγεί άτομα που προσπάθησαν να κολυμπήσουν ή ψάρευαν.
Η λίμνη περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση με πολλά είδη δέντρων και άλλων φυτών. Στα νερά της ζουν και αναπτύσσονται πλήθος ψαριών και άλλων υδρόβιων και υδάτινων οργανισμών. Στις όχθες της έχει εντοπιστεί το θηλαστικό βίδρα, δείγμα της καθαρότητας και της ποιότητας των νερών της. Το έτος 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της κωπηλασίας και της ποδηλασίας και προσφέρει απλόχερα την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης.
Φωτογραφία tassos papanas-Lydia
Φωτογραφία tassos papanas-Lydia
Φωτογραφία tassos papanas-Lydia
Φωτογραφία tassos papanas-Lydia
Φωτογραφία tassos papanas-Lydia
Πηγές 1 2 3

3 σχόλια:

  1. Ξέρεις μοναδικά να μαγεύεις τα μέλη σου!!και πολύ σωστό το όνομα του μπλόγκ σου!!σπουδαία η ανάρτηση σήμερα για την λίμνη και με τον μύθο της που δεν το ε΄χα ξανακούσει!καλή συνέχεια και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Είσαι πολύ καλή. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...