Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η αντιλόπη ντικ-ντικ

΄Όταν η μικρή, θηλυκή αντιλόπη σημαίνει συναγερμό βγάζει έναν ήχο που ακούγεται ως "ντικ-ντικ". Έτσι πήρε το όνομα του  ένα είδος αντιλόπης, που όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, είναι πολύ χαριτωμένη.
Η αντιλόπη "ντικ-ντικ" ανήκει στο γένος Madoqua. Είναι μικρή, με ύψος 30-40 εκατοστών και μήκος 50-70 εκατοστών. Ζυγίζει 3-6 κιλά και μπορεί να ζήσει μέχρι 10 χρόνια. Ζει σε θαμνώδεις εκτάσεις και τις σαβάνες της ανατολικής και νότιας Αφρικής. Χρειάζεται το χορτάρι γιατί της προσφέρει κάλυψη. Όταν όμως αυτό μεγαλώνει, μετακινείται γιατί το ψηλό χορτάρι την εμποδίζει να δει.
Είναι φυτοφάγα ζώα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φύλλα, βλαστούς, φρούτα και μούρα, αλλά λίγο χορτάρι. Λαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού από την διατροφή τους κι έτσι δεν έχουν άμεση ανάγκη να πιουν νερό.
Οι αντιλόπες ντικ-ντικ είναι μονογαμικά ζώα. Ένα ζευγάρι περνά το 61% του χρόνου του μαζί. Το θηλυκό κυοφορεί 169 έως 174 ημέρες και γεννά ένα μικρό, δύο φορές το χρόνο. Το ποσοστό θνησιμότητας των νεογέννητων φτάνει το 50%.
Φωτογραφία Far Flung Traveler
Μεγάλες σαύρες, καρακάλ, ύαινες, λιοντάρια, αετοί, γεράκια και άγρια σκυλιά είναι οι κυριότεροι εχθροί της μικροσκοπικής αντιλόπης. Η εξαιρετική της όραση και η ικανότητά της να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 42 χλμ την ώρα, είναι τα όπλα με τα οποία την εφοδίασε η φύση, για να αντιμετωπίζει τους θηρευτές της.
Ο μεγαλύτερος όμως κυνηγός της είναι ο άνθρωπος. Εδώ και χρόνια στήνει παγίδες στο δρόμο της. Τα μικρά οστά των ποδιών της χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παραδοσιακών κοσμημάτων. Το δέρμα της επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή σουέντ γαντιών.
Φωτογραφία David Dennis
Φωτογραφία D. Gordon E. Robertson
Φωτογραφία  gareth_mitchell
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...