Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Sebastião Salgado-Το ερωτικό μου γράμμα προς τον πλανήτη

Φωτογραφία Hammer Museum
Ο Sebastião Salgado είναι ένας Βραζιλιάνος φωτογράφος, παγκοσμίως αναγνωρισμένος για το μοναδικό ύφος των φωτογραφιών του. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1944 και, παρότι σπούδασε οικονομικά, από το 1973 στράφηκε στο χώρο της φωτογραφίας και εγκατάλειψε την καριέρα του ως οικονομολόγος. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες για τα φωτογραφικά έργα του κι έχει βραβευτεί πολλές φορές γι' αυτά.

Από το 2004 έως το 2011, ο διάσημος φωτογράφος ταξίδεψε σε 35 χώρες σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, όπως τη Σιβηρία, την Παπούα-Νέα Γουινέα, την Αλάσκα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Δημιούργησε το Genesis, ένα σύνολο ασπρόμαυρων φωτογραφιών τοπίων, άγριων ζώων και ανθρώπινων κοινοτήτων που συνεχίζουν να ζουν σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις και τους πολιτισμούς τους. Σκοπός του, να παρουσιάσει την πρωτόγονη, την άθικτη όψη της φύσης και της ανθρωπότητας. "Το ερωτικό μου γράμμα προς τον πλανήτη"-έτσι χαρακτηρίζει ο ίδιος το έργο του.

Ο Sebastião Salgado περιγράφει πως προέκυψε η ιδέα του Genesis: στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας, επέστρεψε στο ράντσο του στη Βραζιλία, εκεί όπου είχε μεγαλώσει. Τα πάντα είχαν αλλάξει. Η πλούσια βλάστηση και η άγρια ζωή που θυμόταν είχαν σχεδόν χαθεί. Αποφάσισε τότε να κάνει κάτι γι΄αυτό. Μεταφύτεψε σχεδόν 2 εκατομμύρια δέντρα και παρακολούθησε το τοπίο να αλλάζει. Η ιδέα για το Genesis γεννήθηκε!
Φωτογραφία  Atelier Mônica de Godoi
Το έργο απαιτούσε τεράστια αντοχή από τον 69χρονο φωτογράφο. Ταξίδεψε με τα πόδια, με αερόστατα, με βάρκες και κανό, με μικρά αεροπλάνα, για περίπου οκτώ μήνες το χρόνο, για οκτώ χρόνια. Περπάτησε 47 ημέρες με 7000 ταράνδους για να φτάσει στους Nenet, αντιμετωπίζοντας για μεγάλο διάστημα θερμοκρασίες μεταξύ -35° και -45°. Στην Αιθιοπία διέσχισε 850 χιλιόμετρα σε μέρη χωρίς δρόμους. Ο ίδιος λέει: "Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι, υπέροχο, αλλά για μένα ήταν πολύ δύσκολο - ήμουν 65 ετών".
Φωτογραφία  Atelier Mônica de Godoi
Στο Genesis, ανακαλύπτει κανείς  τα είδη ζώων και  και τα ηφαίστεια των Γκαλάπαγκος, τους πιγκουίνους, τους θαλάσσιους λέοντες, τους κορμοράνους και τις φάλαινες του νότιου Ατλαντικού, τους αλιγάτορες και τα τζάγκουαρ της Βραζιλίας, τα λιοντάρια και τους ελέφαντες της Αφρικής. Μέσα από το φακό του Salgado, ταξιδεύουμε πάνω από τα παγόβουνα της Ανταρκτικής, τα ηφαίστεια της κεντρικής Αφρικής, τα φαράγγια του Grand Canyon, και τους παγετώνες της Αλάσκας. Συναντούμε τους Korowai της Δυτικής Παπούα, τους νομάδες Dinka  στο Σουδάν,  τους Νένετς και τα κοπάδια των ταράνδων τους στον Αρκτικό Κύκλο, καθώς και τις κοινότητες των Mentawai στα νησιά δυτικά της Σουμάτρας.
Φωτογραφία leticia kamada
Φωτογραφία  Atelier Mônica de Godoi
Οι φωτογραφίες είναι ένα κάλεσμα, όπως λέει, για να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να πάνε πίσω και να ζήσουν στο δάσος, αλλά μπορούμε να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την πραγματική μας κληρονομιά. Το Genesis μιλάει για την απαρχή του κόσμου, για τον παρθένο πλανήτη, για τις άθικτες περιοχές και για έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση. Ήθελα να αναδείξω μέρη και μια φύση που δεν την έχει αγγίξει ο σύγχρονος πολιτισμός. Επιθυμώ οι θεατές να αντικρίσουν τον πλανήτη με ένα διαφορετικό μάτι, να συγκινηθούν και να έρθουν πιο κοντά σ’αυτόν. Να γίνουν έτσι πιο ευαίσθητοι στα θέματα του περιβάλλοντος, να νοιώθουν σεβασμό γιατί πρόκειται για ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Φωτογραφία  Atelier Mônica de Godoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...