Η ζωή για τα μικροσκοπικά κολίβρια είναι δύσκολη. Έχουν τον ταχύτερο μεταβολισμό από οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο και καθημερινά χρειάζονται αρκετή ποσότητα νέκταρ-περισσότερη από το βάρος τους-για να μην πεθάνουν από την πείνα.
Έχουν όμως κι άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Πρέπει να προστατεύσουν τα αυγά τους από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα αρπακτικά, όπως οι κίσσες. Με ποιον τρόπο όμως τα μικρόσωμα πουλιά θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τις φωλιές τους από τις επιδρομές ταν αρπακτικών;
Σύμμαχοί τους, σε αυτήν την προσπάθειά τους-όσο κι αν φαίνεται παράξενο-είναι τα διπλοσάινα και τα γεράκια. Κάποια είδη αυτών των αρπακτικών φτιάχνουν τις φωλιές τους ψηλά στα δέντρα. Τα γεράκια σπάνια κυνηγούν κολιμπρί απλώς γιατί δεν αξίζουν τον κόπο, λόγω του μεγέθους τους. Έτσι τα κολιμπρί φτιάχνουν τις φωλιές τους κοντά στην περιοχή των γερακιών την οποία τα αρπακτικά, όπως οι κίσσες, δεν πλησιάζουν.
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η περίεργη σχέση που έχουν τα κολιμπρί με τα γεράκια επηρεάζει ευρύτερα διάφορα οικοσυστήματα. Οι ερευνητές μελέτησαν 342 φωλιές του είδους Archilochus alexandri, γνωστό ως "κολιμπρί με το μαύρο πηγούνι", στα βουνά της νοτιοανατολικής Αριζόνα. Το 80% αυτών είχαν φτιαχτεί εντός ενός κώνου ασφάλειας, κοντά σε μια φωλιά γερακιού. Όσο πιο κοντά στη φωλιά του γερακιού, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιβίωσης. Σε απόσταση 300 μέτρων το ποσοστό έφτανε το 19%, ενώ σε απόσταση 170 μέτρων το ποσοστό αυξανόταν στο 52%.
Τι θα συμβεί όμως αν τα γεράκια αφαιρεθούν από αυτή την σχέση; Οι φωλιές των γερακιών πολλές φορές δέχονται επιθέσεις από ένα είδος ρακούν, το coati. Τότε τα γεράκια αναγκάζονται να μετακομίσουν εγκαταλείποντας τη φωλιά τους. Αυτομάτως, οι φωλιές των κολιμπρί χάνουν την προστασία τους και μπορεί να αποδεκατιστούν από τις κίσσες.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα κολιμπρί προτιμούν να φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στο δίχτυ ασφάλειας που τους παρέχουν οι φωλιές των γερακιών. Ο βαθμός αναπαραγωγής τους αυξάνεται και αυτό είναι επιπλέον κίνητρο για την επιλογή αυτής της περίεργης σχέσης κολιμπρί-γερακιών. Ο επικεφαλής της έρευνας λέει: "δεν πιστεύω ότι τα κολιμπρί συνειδητά επιδιώκουν την προστασία. Απλώς επιστρέφουν εκεί που η αναπαραγωγή τους ήταν πιο επιτυχής, δηλαδή κάτω από τις φωλιές των γερακιών".
Η μελέτη κατέδειξε πως επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα με την αλλαγή της συμπεριφοράς των γερακιών. Η επίδραση είναι παρόμοια με αυτήν των λύκων στο Yellowstone (δείτε τη σχετική εγγραφή). Η μελέτη επίσης δείχνει πως η συμπεριφορά των κορυφαίων θηρευτών είναι συχνά παράγοντας-κλειδί για ολόκληρο το οικοσύστημά τους.
Φωτογραφία Dario Sanches
Φωτογραφία Dario Sanches
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου