Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Βιολέτα ή μενεξές ή ίο

Βιολέτα ή μενεξές ή ίο
400 έως 500 είδη ανθοφόρων φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια Βιολίδες, έχουν περιγραφεί και ταξινομηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στο βόρειο εύκρατο ημισφαίριο, ωστόσο υπάρχουν και είδη στη Χαβάη, την Αυστραλία και τις Άνδεις. Είναι μονοετή ή πολυετή ποώδη φυτά ή σπάνια μικροί θάμνοι. Έχουν συνήθως απλά φύλλα σε σχήμα καρδιάς και τα άνθη τους έχουν χρώμα μωβ, μπλε, άσπρο, κίτρινο και βαθυκόκκινο.
Φωτογραφία  Capt Kodak
Τα χειμερινά ή ανοιξιάτικα άνθη είναι φανταχτερά με μεγάλα ωραία πέταλα. Τα θερινά άνθη είναι μικροσκοπικά, με δυσδιάκριτα ή καθόλου πέταλα. Φύονται συνήθως σε λιβάδια ή υγρά δάση. Γενικά αναπτύσσονται καλύτερα στην υγρασία και στην σκιά.
Φωτογραφία Holav
Οι βιολέτες είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες τις καλλιεργούσαν τουλάχιστον από το 500 π.Χ. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν ως βότανα, έφτιαχναν κρασί (Vinum Violatum), στόλιζαν τα τραπέζια με τα συμπόσια πιστεύοντας πως έτσι θα απέτρεπαν τη μέθη. Αποτελούσαν σύμβολο γονιμότητας και τις χρησιμοποιούσαν σε ερωτικά φίλτρα.
Φωτογραφία  Cerlin Ng
Φωτογραφία  aking1
Η Viola odorata, είναι ένα λουλούδι με πολύ γλυκιά μυρωδιά. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στη βικτωριανή περίοδο για την παραγωγή αρωμάτων. Το βιολετί λουλούδι ήταν ένα από τα αγαπημένα στην αρχαία Ελλάδα και σύμβολο της Αθήνας. Σύμβολο επίσης της θεάς Αφροδίτης και του γιου της Πρίαπου, θεότητας της γονιμότητας και προστάτη των κήπων.
Φωτογραφία marcella2/tovje
Η Viola cheiranthifolia ξεχωρίζει για την ανθεκτικότητα και τη σπανιότητά της. Η μικρή αυτή βιολέτα αναπτύσσεται και επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, μόνο στο ξηρό και πετρώδες έδαφος της καλντέρας του ηφαιστείου Τέιντε, στην Τενερίφη των Κανάριων Νήσων. Είναι κρυμμένη κάτω από τις πέτρες κι εμφανίζεται μόνο για τρεις εβδομάδες την άνοιξη, την εποχή της επικονίασης.
Φωτογραφία naturgucker.de
Η Viola oahuensis είναι σπάνιο είδος βιολέτας που ευδοκιμεί στη Χαβάη. Απαντάται μόνο στις κορυφογραμμές της οροσειράς Koolau, στο νησί Oahu. Πολλά από τα είδη της Χαβάης απειλούνται να εξαφανιστούν, λόγω της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων τους και προστατεύονται. 
Φωτογραφία USAGHI Environmental Staff  
Η Viola mandshurica είναι είδος εγγενές της Ανατολικής Ασίας. Κάθε χρόνο, στην Κορέα γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης διοργανώνοντας το φεστιβάλ Samjinnal, στο οποίο προσφέρονται λουλουδένιες τηγανίτες φτιαγμένες με άνθη της βιολέτας mandshurica.
Φωτογραφία  autan
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Κυβέλη θεά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας αγαπούσε τον Άττις, ο οποίος σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε αγριογούρουνο. Εκεί που χύθηκε το αίμα του φύτρωσαν βιολέτες.
Συμβολίζουν επίσης την ταπεινοφροσύνη και τη σεμνότητα.
Φωτογραφία  rudi_valtiner
Φωτογραφία   Tiggrx
Φωτογραφία  mgsbird
Φωτογραφία H. Zell
Φωτογραφία  Native Orchids
Φωτογραφία  Ian Sutton
Φωτογραφία Richard Lake
Φωτογραφία  Ron Wolf 
Φωτογραφία Winfried Bruenken (Amrum)
Πηγές 1 2 3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...