Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Η Αγριόγατα της άμμου

Η Αγριόγατα της άμμου (Felis margarita) ή Αγριόγατα των αμμόλοφων, είναι ένα αιλουροειδές, που ανήκει στο γένος Φέλις, της οικογένειας των Αιλουρίδων. Είναι το μοναδικό είδος των Αιλουρίδων που ζει πρωτίστως σε πραγματικές ερήμους. Αυτή η μικρή αγριόγατα είναι ευρέως διαδεδομένη στις ερήμους της Βορείου Αφρικής και της Νοτιοδυτικής και Κεντρικής Ασίας.
 Από το 2002, έχει χαρακτηρισθεί ως Προ Απειλής από την IUCN επειδή ο πληθυσμός θεωρείται κατακερματισμένος και μικρός με μια τάση μείωσης.  Οι αγριόγατες της ερήμου απαντούν τόσο σε αμμώδεις όσο και σε πετρώδεις ερήμους, ζώντας σε περιοχές μακριά από νερό. Έχοντας πόδια με παχύ τρίχωμα, είναι καλά προσαρμοσμένες στις ακραίες συνθήκες ενός ερημικού περιβάλλοντος και ανθεκτική σε εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
Η Αγριόγατα της άμμου είναι μία μικρή αγριόγατα, με κοντά πόδια και σχετικά μακριά ουρά. Η γούνα της έχει το χρώμα της άμμου και της ώχρας. Το κεφάλι και το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 39 έως 52 cm, με 23,2 έως 31 cm την μακριά ουρά της. Ζυγίζει από 1,35 έως 3,2 kg.
Οι αγριόγατες της άμμου κάνουν μοναχική ζωή, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Κατοικούν σε λαγούμια, τα οποία χρησιμοποιούν αν έχουν εγκαταλειφθεί από αλεπούδες και σκαντζόχοιρους ή αν είναι σκαμμένο από γερβίλλους ή άλλα τρωκτικά. Τον χειμώνα δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη θερμή περίοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας και του λυκόφωτος.
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που κινούνται: με την κοιλιά προς το έδαφος, με γρήγορο τρέξιμο και με σποραδικά άλματα. Μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν ταχύτητα, φτάνοντας τα 30 με 40 km ανά ώρα.Έχουν καταγραφεί να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, από 5 έως 10 km σε μια μόνο νύχτα. 
Φωτογραφία  mellting
Το θηλυκό γεννά κατά μέσο όρο 2-3 γατάκια, μετά από κύηση 59 με 66 ημερών, συνήθως γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο, αν και σε ορισμένες περιοχές, μπορούν να γεννήσουν 2 φορές τον χρόνο.  Τα γατάκια ζυγίζουν 39-80 γραμμάρια, αναπτύσσονται γρήγορα και σε 5 μήνες έχουν φτάσει τα 3/4 τους μεγέθους των ενηλίκων.
Φωτογραφία  Charles Barilleaux
Οι αγριόγατες της άμμου τρέφονται κυρίως με μικρά τρωκτικά. Έχουν παρατηρηθεί να κυνηγούν μικρά πτηνά, όπως τον μεγάλο κορυδαλλό, τον κορυδαλλό της ερήμου. Καταναλώνουν επίσης διάφορα ερπετά και έντομα. Μπορούν να μείνουν χωρίς νερό αρκετό διάστημα, αλλά αν αυτό είναι διαθέσιμο, τότε το πίνουν εύκολα. Μπορούν να σκάψουν γρήγορα είτε για να βγάλουν τη λεία τους από το έδαφος, είτε να την θάψουν για να την καταναλώσουν αργότερα.
Φωτογραφία  Greg Hume
Η υποβάθμιση των οικότοπων είναι η κύρια απειλή για την αγριόγατα της άμμου. Είναι ευάλωτες σε άγονα οικοσυστήματα, τα οποία αποδομούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες εποικισμού, κυρίως στους βοσκότοπους. Η απώλεια της φυσικής βλάστησης με την οποία τρέφονται τα μικρά θηλαστικά, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση της διατροφής της, είναι μια ακόμα απειλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...