Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα - Ένα στολίδι της φύσης


Η λίμνη Τσιβλού είναι ένα στολίδι, δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύσης και βρίσκεται στο Νομό Αχαΐας, στην Πελοπόννησο. Απέχει γύρω στα 28 χιλιόμετρα από την παραλιακή πόλη της Ακράτας και είναι σχετικά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Χελμού.
Η πανέμορφη αυτή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ζαρούχλα. Είναι ίσως από τις πιο βαθιές αναπνοές που παίρνει το τοπίο στην ορεινή Αχαΐα, που με την αναπάντεχη παρουσία της συναγωνίζεται και σχεδόν ξεπερνά σε ομορφιά το περίφημο ελατόδασος της Ζαρούχλας που περιβάλλει με πράσινα «τσίνορα» το βαθύ της μπλε.
Η Τσιβλού είναι από τις ελάχιστες λίμνες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που ...γουργουρίζει ακόμα και σήμερα δίπλα της. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση.  
Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο και τις πλαγιές του Χελμού. Στον πυθμένα βρίσκονται ακόμη τα ερείπια των σπιτιών του οικισμού. 
Σήμερα  η ομορφιά του τοπίου παραμένει μαγευτική. 
Η εκτάσεως 200 στρεμμάτων λίμνη με την στάθμη των νερών της να αγγίζει τα 80 μέτρα βάθος, την καθιστά έναν παράδεισο για τους καταδύτες. Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό οικοσύστημα περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε καταπράσινα έλατα και πεύκα. 
Πηγή φωτογραφίας
Η λίμνη αγκαλιάζεται από τις οροσειρές του Χελμού στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες και βίδρες. Τα πλατάνια και οι βελανιδιές, με τα τζιτζίκια να τραγουδούν ασταμάτητα το καλοκαίρι, δίνουν μια ανεπανάληπτη μουσική υπόκρουση. Αμυγδαλιές, καλαμιές και ρίγανη είναι φυτρωμένα ολόγυρα, δίνοντας έτσι το δικό τους μεθυστικό άρωμα την άνοιξη. 
Στα ήσυχα νερά της λίμνης ζουν πολλοί υδρόβιοι κάτοικοι όπως καραβίδες, κυπρίνοι και κουνουπόψαρα, ενώ στα γειτονικά βουνά χρυσαετοί, γύπες και πετρίτες φτιάχνουν τις φωλιές τους και πετούν κατασκοπεύοντας την γύρω περιοχή. Επίσης, λόγω του πυκνού ελατοδάσους, η περιοχή θεωρείται ένας θαυμάσιος μελισσότοπος. 
Εκπληκτικής ομορφιάς είναι οι καθρεφτισμοί στα καταγάλανα νερά καθώς και οι αντανακλάσεις των ηλιαχτίδων, που δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι χιλιάδες μικρά διαμάντια έχουν καθίσει στην επιφάνεια της. 
Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης δικαίως την κατατάσσει ανάμεσα στις ομορφότερες λίμνες, δίνοντας της το όνομα «μικρή Ελβετία» λόγω του αλπικού τοπίου που παρουσιάζει τους χειμωνιάτικους μήνες. 
Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν θαυμάσιο περιηγητικό προορισμό όλες της εποχές του χρόνου. Το ελαφρύ χιονισμένο τοπίο των ημερών της δίνει πραγματικά μια παραδεισένια αλπική όψη. Είναι πολλοί αυτοί που βρίσκουν την όχθη της λίμνης ιδανική για πικ - νικ και θα το διαπιστώσετε βλέποντας τους ξαπλωμένους να ρεμβάζουν. Οι λιγότερο ρομαντικοί μπορούν να εξυπηρετηθούν από το εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το καλοκαίρι  δεν είναι λίγοι αυτοί που δικαίως θεωρούν μοναδική εμπειρία ένα μπάνιο με θέα στην καρδιά του βουνού. Ιδανική ώρα για την Τσιβλού, είναι η ώρα που πέφτει ο ήλιος. Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέπτες της κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο και αυτοκίνητο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω της.
Πηγές: 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...