Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Lyrebird - Το πουλί που είναι ο καλύτερος μίμος


Το Lyrebird είναι ένα αποδημητικό πουλί της Αυστραλίας, που έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να μιμείται φυσικούς και όχι μόνο ήχους από το περιβάλλον του. 

Μιμείται τα τιτιβίσματα άλλων πουλιών, αλλά μπορεί επίσης να μιμηθεί σκύλους, αυτοκίνητα, αλυσσοπρίονα, κουδουνίσματα, ραδιοφωνικά παράσιτα, τον ήχο ενός συναγερμού, ή μιας φωτογραφικής μηχανής, το κλάμα ενός μωρού, ακόμα και τη φωνή του ανθρώπου. 

Φωτογραφία Attis

Το ρεκόρ κατέχει ένα αρσενικό του είδους, το οποίο μπορούσε να μιμηθεί 118 διαφορετικούς ήχους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έτσι οριοθετούν και προστατεύουν την περιοχή τους, από άλλα Lyrebirds. 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι η πανέμορφη μακριά ουρά τους, που όταν την ανοίγουν, έχει το σχήμα της αρχαίας ελληνικής λύρας.

 Το αρσενικό έχει μήκος 85-100 εκατοστά, συμπεριλαμβανομένης της ουράς του που το μήκος της είναι 55 εκατοστά. Έχει σκούρο καφέ χρώμα που είναι λίγο πιο ανοιχτό στην κοιλιά του και κόκκινα σημάδια στο λαιμό. Το θηλυκό είναι λίγο μικρότερο, έχει τα ίδια χρώματα, αλλά δεν έχει την πανέμορφη ουρά του αρσενικού. 

Τα Lyrebirds είναι ντροπαλά και φοβιτσιάρικα πουλιά. Όταν απειλούνται τρέχουν για να ξεφύγουν, κρύβονται μέσα στη χαμηλή βλάστηση βγάζοντας διαπεραστικούς ήχους. Επειδή έχουν μικρά φτερά δεν μπορούν να πετάξουν. Μπορούν όμως να πηδήξουν πάνω σε κλαδιά δέντρων ή σε βράχους.

Στο βίντεο θα ακούσετε ένα Lyrebird να μιμείται διάφορους ήχους. 
Ανάμεσα στους ήχους που ακούσατε ήταν και η φωνή ενός πουλιού με το όνομα Laughing Kookaburra-Το πουλί που γελάει. Δείτε τη σχετική εγγραφή εδώ και ακούστε το να ξεκαρδίζεται από τα γέλια.
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...