Ποτέ δε βλέπουμε πολλές αράχνες στον ίδιο ιστό. Υπάρχουν αράχνες που δεν είναι «επιθετικοί ατομιστές» και λειτουργούν πιο συλλογικά;
Από τα σχεδόν 40.000 γνωστά είδη αραχνών, οι βιολόγοι γνωρίζουν περίπου 20 είδη τα οποία ζουν σε μεγάλες αποικίες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες άτομα.
Ορισμένα αφρικανικά και ασιατικά είδη του γένους Stegodyphus συμβιώνουν αρμονικά σε μεγάλους τρισδιάστατους ιστούς, που μπορεί να περιβάλλουν ακόμη και ένα ολόκληρο δέντρο. Οι αράχνες φροντίζουν και συντηρούν τον ιστό τους από κοινού. Εναλλάσσονται στη φροντίδα των μικρών τους και μοιράζονται τη λεία που αιχμαλωτίζουν.
Πρόσφατα, μάλιστα, ανακαλύφθηκε ένα νέο κοινωνικό είδος στο Εκουαδόρ της Νότιας Αμερικής, το Theridion nigroannulatum. Αυτές οι αράχνες φτιάχνουν κοινωνίες που θυμίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικών εντόμων όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες. Τα θηλυκά έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη, κάτι που δείχνει ότι υφίσταται ένα σύστημα καστών, καθώς και ένα σύστημα καταμερισμού εργασίας, όπως και στα άλλα κοινωνικά έντομα. Τέλος, μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να συνεργάζονται με άλλα είδη αραχνών, καθώς υπάρχουν μικρές αράχνες που τρέφονται από τη λεία που αιχμαλωτίζεται σε ιστούς μεγάλων αραχνών.
Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις αράχνες του γένους Argyrodes, που συχνά ζουν στον ιστό των πολύ μεγαλύτερων αραχνών του γένους Nephila. Οι μικρές αράχνες τρέφονται από τα πολύ μικρά έντομα που αιχμαλωτίζονται στον ιστό, καθαρίζοντάς τον έτσι από ζωύφια που δεν τα τρώνε οι μεγάλες αράχνες.
Πηγή
Πηγή
Πολυ σωστος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα βορεια προαστια στην Αθηνα ειδικα περσι ειδα κατι αναλογο στον κηπο στο σπιτι μου. Αραχνες της οικογενειας cyrtophora ειχαν δημιουργησει συμπλεγματα ιστων που σχεδον ηταν κοινοι σε υψος σχεδον 3 μετρα και πλατος σχεδον 2 καλυπτοντας θαμνους και δενδρο. Απιστευτο θεαμα απο τον μαρτη εως τον σεπτεμβρη οι ιστοι επεκτεινονταν γρηγορα καθως νεες αραχνες θυληκες του ιδιου ειδους εφτιαχναν νεες φωλιες προς τα πανω και προς θαμνους εκτος κηπου. Μερικες ηταν διαφορων χρωματων απο καστανες μεχρι μαυρες με χαρακρτηριστικες λευκες γραμμες στην ραχη (μικρη καμπουρα με λευκες γραμμες σαν κερατακια) Σε ολη την γειτονια εβλεπες πολλες φωλιες άλλες μεμονωμενες αλλα και περισσοτερες απο μια. Στο συγκεκριμενο μερος ομως ηταν αππιστευτο καθως ηταν 25 θηλυκες και οταν αργα το απογευμα εβγαιναν διπτερα και αλλα μεγαλοσωμα εντομα καιεπεφταν εβλεπες απιστευτο ανταγωνισμο για το ποια θα διεκδικουσε το θυμα με απιστευτη φρενιτιδα απο φωλια σε φωλια (προφανως συνδεονταν και καταλαβαιναν τουλαχιστον 3 την δονηση καθε φορα). Ειδικα προς Ιουνιο Ιουλιο εβλεπες την μια φωλια πανω απο την αλλη σε τετοιο υψος. Ανετα απο αποσταση 30 μετρων ελεγες οτι κατι περιεργο συμβαινει σε αυτο το δεντρο-θαμνους μιας και ακτινοβολουσε το φως σαν λευκο παραμυθενιο σαβανο. Το πιο απιστευτο ηταν εκεινο το καλοκαιρι με τα αβγα τους γιατι εβλεπες 3 με 4 λευκα "λουκανικα" καθε φορα και πληθεναν γεματα αβγα οταν δε εβγαιναν τα μικρα εκαναν μικρους ιστους σε ολο το συμπλεγμα. Θα πρεπει στιγμες να ηταν απο 500 εως και 1000 μεγαλες και μικρες... Επιπλεον οντως υπηρχαν κλεπτοπαρασιτικες αραχνες του γενους argyrodes καθως και στον ιδιο χωρο αραχνες του γενους pholcidae. Τελη σεπτεμβρη η αποικια αρχισε σιγα σιγα να καταρρεει κυριως λογω συνθηκων αερα παρα βροχης περα το οτι ο πληθυσμος αρχισε να μειωνεται πολυ αισθητα οποτε και τελικα εκμηδενιστηκαν οι μεγαλες μονο μικρες εβλεπες σε μικρες φωλιες. Αν με ρωτας φετος δεν ειδα αναλογο φαινομενο παντως υπηρχαν μεμονωμενες φωλιες σε αρκετα μεγαλο βαθμο. Αυτο που εχει κανει εντυπωση ειναι οτι το ειδος αυτο το εβλεπα σε ελεαιωνες με φργκοσυκιες και πορτοκαλιες στην μανη... τελευταια χρονια το βλεπω σχεδον σπιτι μου πεντελη μερια που ειμαι (β .π) και ακομη πιο χαμηλα προς αγια παρασκευη. Τελος βλεπωη οτι ενδημει και πανω στα πευκα σε σχετικα μεγαλο υψος (πανω απο 5 μετρα που συνηθως αραχνες εκτος απο μικροτερα ειδη δεν ανεβαινουν λογω ρητινης που αποφευγουν οι αραχνες κυριως αυτε με ομοκεντρο ιστο) Θεωρω οτι υπηρχε τετοια πληθυσμιακη εκρηξη λογω ζεστου χειμωνα και σχετικα υγρου καλοκαιριου μια και σχεδον απο εκεινο τον γεναρη εβλεπα μια αρχικη φωλια (προυπηρχε προφανως απο το καλοκαιρι του 2009)και μετα να αναπτυσσεται γεωμετρικα απο τον μαρτη και μετα. Επιπλεον το μερος ηταν no fly zone για νυγες και κουνουπια οποτε δεν ειχα θεμα με κουνουπια εκεινο το καλοκαιρι (φετος ειχαμε) Επισης βαθμο επαιξε το γεγονος οτι το μερος δεν το επηρεαζει ο βοριας ειτε ο κρυος το χειμωνα ειτε το μελτεμι το καλοκαιρι...
Οντως απο τις πιο εντυπωσιακες παρατηρησεις στα χρονικα που κανω παρατηρησεις
ευχαριστω
greg
Φαντάζομαι ότι θα ήταν εκπληκτικό το θέαμα ... και η περιγραφή σου πολύ καλή!!
ΑπάντησηΔιαγραφή