Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Tanbo-ένα είδος τέχνης

Μήπως γνωρίζετε τι είναι το "Tanbo";; Αμφιβάλλω!!!
Το  Tanbo λοιπόν είναι μια μορφή τέχνης. Είναι Ιαπωνική ιδέα, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ρύζι διαφόρων τύπων και χρωμάτων και δημιουργούν γιγάντιες εικόνες σε ορυζώνες.
Φωτογραφία shinkusano
Πως ξεκίνησαν όμως οι Ιάπωνες να δημιουργούν αυτές τις εικόνες;;
Η αρχή έγινε το 1993, όταν οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού, που ονομάζεται Inakadate, προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να δώσουν ζωή στο χωριό τους. 
Αρχαιολογικές έρευνες είχαν δείξει ότι το χωριό είχε ιστορία στην καλλιέργεια του ρυζιού μεγαλύτερη από 2.000 χρόνια. Για να τιμήσουν λοιπόν αυτό το γεγονός οι χωρικοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα "πεδίο ρυζιού", πίσω από το Δημαρχείο.
Φωτογραφία  Captain76
Χρησιμοποίησαν αναποφλοίωτο ρύζι ως καμβά και με τέσσερις διαφορετικούς τύπους ρυζιού έφτιαξαν μια γιγάντια εικόνα. Ανήγειραν κι έναν πύργο ύψους 22 μέτρων απ' όπου θα μπορούσε κάποιος να δει ολόκληρη την εικόνα.
Το 2006, πάνω από 200.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το χωριό αυτό για να δουν αυτό το είδος τέχνης. Τα πρώτα εννέα χρόνια, οι κάτοικοι έφτιαξαν την εικόνα του όρους Iwaki, που ήταν σχετικά εύκολο σχέδιο. Σιγά-σιγά προχώρησαν και σε πιο σύνθετα σχέδια.
Φωτογραφία  ridersomblus
Κάθε Απρίλη οι χωρικοί συναντιούνται και αποφασίζουν τι θα φυτέψουν. Πριν τη φύτευση, σχεδιάζουν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να δουν που και πως θα φυτέψουν το ρύζι. Το 2007, 700 άτομα βοήθησαν για να φυτευτεί το ρύζι.
Στο Inakadate, οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι 15.000 τετρ. χιλιόμετρα. Οι συμφωνίες που έχουν γίνει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της γης έχουν επιτρέψει την δημιουργία τεράστιων εικόνων.
Το παράδειγμα του Inakadate ακολούθησαν και άλλες περιοχές, όπως το Yonezawa, όπου έχουν αρχίσει και δημιουργούν την δική τους τέχνη Tanbo.
Φωτογραφία  contri
Φωτογραφία  chrissam42
Φωτογραφία  Captain76

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...