Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μαδαγασκάρη-η όγδοη ήπειρος

Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου. 
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, έχει πρωτεύουσα την Ανταναναρίβο και η οικονομία της βασίζεται στη γεωργία, στην αλιεία και στον τουρισμό.
Η Μαδαγασκάρη φαίνεται σαν ένας μεγάλος βραχώδης όγκος, με κλίση προς τη δύση. Το υψόμετρο στο νησί κυμαίνεται από 1.000-1.500 μέτρα, εκτός από το κεντρικό τμήμα του, που φτάνει στα 2.000 μέτρα.
Φωτογραφία Eric Mathieu
Η μακρά απομόνωση του νησιού από τις γειτονικές ηπείρους είχε αποτέλεσμα να καταστεί καταφύγιο για πολλά φυτά και ζώα, πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Πολλοί οικολόγοι αναφέρουν την Μαδαγασκάρη ως την "όγδοη ήπειρο". 
Φωτογραφία  Anlace
Το νησί της Μαδαγασκάρης αναγνωρίζεται ως ένας από τους δέκα τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο. Εδώ απαντώνται περίπου 12.000 είδη φυτών, εκ των οποίων ποσοστό 90% είναι ενδημικά. 170 είδη φοίνικα, από τα οποία τα 165 είδη είναι ενδημικά, υπάρχουν στο νησί.  Τα 3/4 από τα 960 είδη ορχιδέας της Μαδαγασκάρης, βρίσκονται μόνο εδώ, καθώς και τα έξι από τα οκτώ είδη μπαομπάπ, που υπάρχουν στον κόσμο.
Φωτογραφία  Frank Vassen
Πολλά ενδημικά είδη φυτών χρησιμοποιούνται και ως βότανα.
Δάση επικρατούν σήμερα σε υψόμετρο από 800 έως 1.500 μέτρα. Τα νοτιοδυτικά εδάφη είναι πιο άγονα, με αγρωστώδη και μεγάλα μπαομπάπ. Αντίθετα, στις ψηλότερες περιοχές, επικρατούν ξηρόφιλοι θάμνοι, όπως οι ρουβιίδες και οι ερεικίδες. Γνωστός είναι και ο φοίνικας ravanela madagascariensis, που λέγεται και "φοίνικας του ταξιδιώτη". Τέλος, πολλά δέντρα, όπως ο ευκάλυπτος, έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες.
Φωτογραφία  MAURO Didier
Εκτός από τη χλωρίδα η χώρα έχει να παρουσιάσει και αξιόλογη όσο και σπάνια πανίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νησί ζουν είδη που σχετίζονται περισσότερο με την Ινδική χερσόνησο, παρά με την Αφρική.
Πολλά ζώα είναι ενδημικά, όπως ο απειλούμενος με εξαφάνιση λεμούριος προπίθηκος, το σαρκοφάγο fossa  και τα πτηνά Epiornis, που εξαφανίστηκαν πριν από μερικούς αιώνες. Υπάρχουν 99 είδη και υποείδη λεμούριων. Όλα σχεδόν χαρακτηρίζονται σπάνια, ευάλωτα και απειλούμενα. Τουλάχιστον 17 είδη κερκοπίθηκων έχουν εξαφανιστεί από όταν πάτησε το πόδι του στο νησί ο άνθρωπος.  
Φωτογραφία  Treehgr
Φωτογραφία  Ran Kirlian
Σπάνια είδη που απαντώνται είναι από τα φυτοφάγα ο αγριόχοιρος και τα σαρκοφάγα της οικογένειας των βιβεριδών (μοσχογαλές), που προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Πίθηκοι δεν υπάρχουν στο νησί, αλλά αντικαθίστανται από τους λεμούριους.
Πάνω από 300 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων το 60% είναι ενδημικά.
Φωτογραφία  Frank Vassen
Φωτογραφία  Eric Mathieu
Αναφορικά με τα ερπετά, υπάρχουν περισσότερα από 260 είδη, από τα οποία το 90% είναι ενδημικά. Στο νησί διαβιούν 32 είδη χαμαιλέοντα (τα 2/3 του κόσμου), ενώ απουσιάζουν οχιές και σαύρες. 
Αξίζει να σημειωθεί και η ύπαρξη πολλών και σπάνιων ειδών ψαριών (περισσότερα από 100 είδη), όπως το απειλούμενο με εξαφάνιση Pachypanchax omalonotus.
Φωτογραφία   Kris Norvig
Η τόσο πλούσια πανίδα και χλωρίδα της Μαδαγασκάρης απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Από την άφιξη των ανθρώπων πριν από 2.000 χρόνια, η Μαδαγασκάρη έχει χάσει το 90% των δασών της. 70% καταστράφηκε μεταξύ του 1895-1925, όταν η Μαδαγασκάρη ήταν υπό Γαλλική κυριαρχία. Το 1/3 έχει εξαφανιστεί από το 1970. Η εκδάσωση, οι δασικές πυρκαγιές, η μειωμένη παραγωγικότητα του εδάφους και η διάβρωση του εδάφους είναι οι κυριότερες απειλές.
Φωτογραφία  Bernard Gagnon
Η καταστροφή των ενδιαιτημάτων και το κυνήγι είναι  οι απειλές για τα είδη της πανίδας του νησιού, που οδηγούνται στην εξαφάνιση. Έτσι εξαφανίστηκε  το πτηνό Aepyornis, που στο παρελθόν ήταν το μεγαλύτερο πτηνό του κόσμου, με ύψος πάνω από 3 μέτρα.
Πολλές περιοχές έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και άφθονα είναι τα περιβαλλοντικά πάρκα.
Φωτογραφία  JialiangGao
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...