Το Καουάι (Kauai) είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στη Χαβάη και γεωλογικά το παλαιότερο. Ένα νησί ηφαιστειακής προέλευσης, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων, αποτέλεσμα του επίσης ποικίλου γεωγραφικού ανάγλυφου του νησιού. Κοιλάδες, ψηλές βουνοκορφές, χρυσές αμμουδιές συνθέτουν ένα παραδεισένιο μέρος του πλανήτη.
Με τη βοήθεια των αεροφωτογραφιών, πετάμε πάνω από την ακτογραμμή Nā Pali. Το όνομά της σημαίνει "ψηλά βράχια" και πράγματι μια εντυπωσιακή σειρά ψηλών βράχων υψώνονται πάνω από τον ωκεανό. Μια τοποθεσία μη προσβάσιμη με οχήματα, αλλά μόνο με πεζοπορία ή από τη θάλασσα και τον αέρα.
Η κοιλάδα Honopu (κοχύλι) και η παραλία της είναι απομονωμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση από τη θάλασσα. Περιβάλλεται με μυστήριο και μερικές φορές αποκαλείται "Η κοιλάδα της χαμένης φυλής", λόγω των ανθρώπων που ζούσαν εκεί μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Λόγω του ότι είναι ένα μέρος κρυμμένο και απομονωμένο, έχει πνευματική σημασία και είναι η πηγή πολλών θρύλων και μύθων.
Σημείο αναφοράς για την παραλία Honopu αποτελεί η φυσική αψίδα της, ύψους 27 μέτρων, η ψηλότερη στη Χαβάη.
Το Καουάι είναι από τα πιο βροχερά μέρη του κόσμου. Μεγάλα τμήματα του ορεινού νησιού κρύβονται στα σύννεφα. Τα δάση του, με την οργιώδη βλάστηση και τη μεγάλη υγρασία είναι η πατρίδα τροπικών πουλιών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ακόμη και μικρές μεταβολές στις καιρικές συνθήκες, όπως στη συχνότητα των βροχοπτώσεων, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο το οικοσύστημα του νησιού.
Στη φωτογραφία παρακάτω, βλέπετε τις αιχμηρές κορυφές των βράχων της ακτογραμμής Nā Pali.
Η δύναμη και συνεχής δράση των κυμάτων έχει δημιουργήσει κατά μήκος της ακτογραμμής πολλές θαλάσσιες σπηλιές. Στη φωτογραφία βλέπετε μία από αυτές, ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό χαρακτηριστικό του νησιού. Πρόκειται για μια σπηλιά χωρίς οροφή κι έτσι την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Η ηλικία του νησιού είναι περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια. Ας δούμε λίγο την ενδοχώρα, που κι αυτή έχει πανέμορφα, εντυπωσιακά τοπία. Η ψηλότερη κορυφή σε αυτό το ορεινό νησί είναι η Kawaikini στα 1.598 μέτρα. Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή είναι το όρος Waialeale, στο κέντρο του νησιού, με υψόμετρο 1.569 μέτρα.
Μια πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία!
Το όρος Waialeale μέσα στα σύννεφα, ενώ τα νερά των καταρρακτών πέφτουν από παντού. Ονομάζεται "Το Τείχος των δακρύων"!
Η υψηλή ετήσια βροχόπτωση έχει διαβρώσει βαθιές κοιλάδες στα κεντρικά βουνά κι έχει σχηματίσει βαθιά φαράγγια με πολλούς γραφικούς καταρράκτες. Το φαράγγι Waimea είναι ένα από τα γραφικότερα του κόσμου. Είναι ένα μεγάλο φαράγγι και συχνά αποκαλείται Γκράντ Κάνυον του Ειρηνικού. Δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα του φαραγγιού.
Είναι επίσης εκπληκτική η θέα του ποταμού Waimea, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χαβάης, ο οποίος διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι.
Αυτοί είναι οι καταρράκτες Wailua, με ύψος σχεδόν 35 μέτρα. Στα αρχαία χρόνια, οι άνδρες έπεφταν από την κορυφή για να αποδείξουν τον ανδρισμό τους. Ακόμα και σήμερα, κάποιοι τολμηροί το επιχειρούν, αν και είναι επικίνδυνο και παράνομο.
Τα νερά του καταρράκτη χύνονται στον ποταμό Wailua, το μοναδικό πλωτό ποτάμι του νησιού. Στη φωτογραφία βλέπετε την εντυπωσιακή θέα του ποταμού από ψηλά.
Στα βόρεια του νησιού, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατά του-η Hanalei, κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. Hanalei, ονομάζεται η πόλη, ο κόλπος, η παραλία και η κοιλάδα της περιοχής. Ο κόλπος έχει σχήμα μισοφέγγαρου, ακριβώς ό,τι σημαίνει η λέξη Hanalei.
Η παραλία του κόλπου έχει μήκος μεγαλύτερο από 3 χλμ., περιβάλλεται από βουνά και είναι από τις ωραιότερες του νησιού.
Στην κοιλάδα καλλιεργείται μια από τις κύριες τροφές στην Χαβάη, οι ρίζες taro. Τα πλημμυρισμένα χωράφια taro, που ονομάζονται kalo lo'i, είναι ένας αρχαίος τρόπος ζωής στη Χαβάη.
Η περιήγηση στο "Garden Isle", όπως είναι επίσης γνωστό το νησί Kauai, το νησί που παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 70 ταινίες του Χόλυγουντ, θα τελειώσει με μια πολύ όμορφη εικόνα από τα βόρεια του νησιού. Είναι ο φάρος Kilauea που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, στο Kīlauea Point.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου