Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Τα αριστουργηματικά σπήλαια της Κίνας

Στην Κίνα υπάρχουν τέσσερα συμπλέγματα σπηλαίων, που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα λαξευτής αρχιτεκτονικής. Τα τρία από αυτά-Mogao, Yungang και Longmen- έχουν χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η ιστορία τους και η κληρονομιά τους είναι μεγάλη. Τα περιεχόμενα των σπηλαίων, αγάλματα, τοιχογραφίες, επιγραφές, εντυπωσιακά. Θα περιοριστώ σε λίγα λόγια για το κάθε σύμπλεγμα σπηλαίων ελπίζοντας ότι οι φωτογραφίες θα τα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο.

 Τα Σπήλαια Maijishan 
Είναι τα λιγότερο γνωστά από τα τέσσερα συμπλέγματα σπηλαίων της Κίνας και τα μόνα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο. Πρόκειται για 194 σπήλαια λαξευμένα στην πλαγιά του λόφου Maijishan, στην βορειοδυτική Κίνα.
Περιέχουν περισσότερα από 7.200 βουδιστικά γλυπτά φτιαγμένα από πηλό και πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα  τοιχογραφιών. Η κατασκευή ξεκίνησε περίπου το 384 μ.Χ. στο τελευταίο μέρος της δυναστείας Qin.
Φωτογραφία Mark
Τα Σπήλαια Mogao 
Βρίσκονται σε ένα στρατηγικό σημείο κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, στο σταυροδρόμι του εμπορίου, καθώς και των θρησκευτικών, πολιτιστικών και πνευματικών επιρροών. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 492 ναούς  και περιέχουν μερικά από τα ωραιότερα δείγματα της βουδιστικής τέχνης που εκτείνονται σε μια περίοδο 1.000 ετών. 
Φωτογραφία Keith
Φωτογραφία PericlesofAthens
Οι πρώτες σπηλιές έχουν σκαφτεί από το 366 μ.Χ., ως χώροι βουδιστικού διαλογισμού και λατρείας. Τα σπήλαια διακοσμούνται με τοιχογραφίες παντού, στους τοίχους και τις οροφές, με σχήματα γεωμετρικά, αλλά και σχέδια φυτών. Στα σπήλαια Mogao υπάρχουν επίσης περίπου 2.400 γλυπτά από πηλό με έντονα χρώματα.
Τα Σπήλαια Yungang
Αποτελούν εξαιρετικό επίτευγμα της βουδιστικής τέχνης των σπηλαίων στην Κίνα του 5ου και 6ου αιώνα. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 252 σπηλιές με περισσότερα από 51.000 αγάλματα του Βούδα και αγαλματίδια. Σύμφωνα με την Ουνέσκο, αποτελούν αριστούργημα της πρώιμης κινεζικής βουδιστικής τέχνης των σπηλαίων. 
Φωτογραφία thewamphyri
Φωτογραφία ccdoh1
Η περιοχή των σπηλαίων εκτείνεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και βρίσκεται περίπου 16 χλμ νoτιoδυτικά της πόλης Datong, στην κοιλάδα του ποταμού Li Shi στους πρόποδες των βουνών Wuzhou Shan.
Φωτογραφία Felix Andrews
Φωτογραφία Jeremy Reding
Φωτογραφία Marcin Białek
Τα Σπήλαια Longmen 
Στην κοιλάδα του ποταμού Yi, που περικλείεται από δύο σειρές λόφων με απότομη κλίση, λαξεύτηκαν τα διάσημα Σπήλαια Longmen. Περισσότερα από 100 χιλιάδες αγάλματα, με ύψος που κυμαίνεται από 25 χιλιοστά έως 17 μέτρα, υπάρχουν μέσα στα 1.400 σπήλαια του συμπλέγματος. 
Φωτογραφία West Tribe
Φωτογραφία Aberlin
Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης σχεδόν 2.500 στήλες και επιγραφές, εξ ου και η ονομασία «Δάσος των Αρχαίων Στηλών», καθώς και πάνω από εξήντα βουδιστικές  παγόδες. Τα σπήλαια Longmen χρονολογούνται από το 493 μ.Χ.
Φωτογραφία Skunks Skunks
Φωτογραφία GrandGazou
Φωτογραφία Kim
Φωτογραφία joelrms
Φωτογραφία Aberlin
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...