Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς ύφαλους και 600 ηπειρωτικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων πολλών πανύψηλων δασών, ρεμάτων γλυκού νερού και περίπου 300 κοραλλιογενών νησιών. Εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιομέτρων, σε μια θαλάσσια περιοχή εκτάσεως περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίσλαντ , στη βορειανατολική Αυστραλία
Είναι ορατός από το διάστημα. Αποτελείται και σχηματίζεται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα Κοράλλια, ένα είδος πολύποδων.
Ο ύφαλος είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και από το 1981, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ένα μεγάλος μέρος του οικοσυστήματος του υφάλου είναι υπό προστασία. Η κατάχρηση της περιοχής από τον άνθρωπο (υπεραλίευσητουρισμός), καθώς και οι καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή, έχουν οδηγήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία του υφάλου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι γνωστός επί αιώνες στους Αβορίγινες και τους λοιπούς αυτόχθονες της περιοχής, και κατέχει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και παράδοση τους. Ο ύφαλος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός των τουριστών, και εκεί στηρίζεται κυρίως η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή κοραλλιογενών υφάλων, με 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 τύπων μαλακίων και περισσότερα από 175 είδη πουλιών καθώς και μία ποικιλία από σφουγγάρια, ανεμώνες, θαλάσσια σκουλήκια και μαλακόστρατα μεταξύ άλλων.
Επίσης η περιοχή έχει και εξαιρετικά μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον διότι είναι η φυσική κατοικία ειδών όπως της αλικόρης και της τεράστιας πράσινης χελώνας, τα οποία απειλούνται με αφανισμό.
Τα μεγαλύτερα κοράλλια του υφάλου, έχουν ηλικία πολλών αιώνων και μεγαλώνουν με ρυθμό μόλις 1,5 εκατοστό το χρόνο.
Πηγή: 1, 2, 3

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...