Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ουράνιο τόξο

Ένα από τα πιο όμορφα φαινόμενα της φύσης είναι αδιαμφισβήτητα το ουράνιο τόξο. 
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο, οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.
Τα μεγαλύτερα και πιο έντονα ουράνια τόξα είναι αυτά που σχηματίζονται μετά τη βροχή.
Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή, θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο.

Φωτογραφία: BokicaK
Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το  κίτρινο, το μπλε, το πράσινο, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και το πορτοκαλί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων.
Ένα διπλό ουράνιο τόξο
Φωτογραφία: Varjisakka
Είναι δυνατή η εμφάνιση διπλού ουράνιου τόξου. Αυτό γίνεται όταν οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται και δεύτερη φορά στις σταγόνες της βροχής. Τότε εμφανίζεται ένα δεύτερο τόξο  πίσω από το αρχικό, στο οποίο τα χρώματα έχουν αντιστραφεί. Ενώ δηλαδή στο αρχικό τόξο το κόκκινο χρώμα βρίσκεται στην ανώτερη εξωτερική σειρά του και το βιολετί στην κατώτερη εσωτερική σειρά, στο διπλό ουράνιο τόξο, το δεύτερο τόξο έχει κόκκινο χρώμα στην εσωτερική σειρά.
Φωτογραφία: Fir0002
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μύθοι που υπάρχουν για το ουράνιο τόξο. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:
Στην ελληνική μυθολογία το ουράνιο τόξο θεωρούνταν ότι είναι το μονοπάτι που οδηγεί από τη Γη στον ουρανό. Το μονοπάτι αυτό, δημιουργήθηκε από έναν αγγελιοφόρο, που ήταν η ΄Ιρις.
Κατά την Κινέζικη μυθολογία το ουράνιο τόξο ήταν μια σχισμή στον ουρανό, που σφραγίστηκε από τη θεά Nüwa, η οποία χρησιμοποίησε γι' αυτό πέντε χρώματα.
Στη Σκανδιναβική μυθολογία, ένα ουράνιο τόξο που ονομάζεται "η γέφυρα Bifröst ", συνδέει τα βασίλεια του Ásgard και του Midgard, που είναι τα σπίτια των θεών και των ανθρώπων, αντίστοιχα.
Κατά ένα γνωστό Ιρλανδικό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.
Στην μυθολογία των Αβοριγίνων ιθαγενών της Αυστραλίας, το ουράνιο τόξο-φίδι είναι η θεότητα του νερού.
Φωτογραφία: Tomwsulcer
Φωτογραφία: Majestic

Πηγές:1  2

4 σχόλια:

  1. Μένω στο Καρπενήσι στα βουνά, όταν έχει ένας ουράνιος τόξο, είναι όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα είναι όνειρο το ουράνιο τόξο, όπου κι αν βρίσκεται κανείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μένα το ουράνιο τόξο είναι κάτι που μου θυμίζει μια σκηνή! Φανταζόμουν ,πως ήταν η σκάλα του ουρανου πολύχρωμη και ωραία που είχε σταματήσει στην κουφάλα του δένδρου όπου ο κεραυνός είχε σκοτώσει την φίλη μου την όλγα και αμέσως μετά από την καταιγίδα β΄γκε το ουράνιο τόξο που από την κουφάλα έφτανε στον ουρανό και σ'αυτή την υπέροχη σκάλα περπατούσε η όλγα πάντα χαμογελαστη! Απο τότε λέω ότι ειναι η σκάλα του ουρανου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αγαθή. Να είσαι καλά και η φαντασία σου πάντα να σε ταξιδεύει!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...