Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Γνωρίστε τα πολύχρωμα τουράκο

Στα δάση και στις σαβάνες της υποσαχάριας Αφρικής,  μπορεί κανείς να δει τα τουράκο (turaco) να πετούν γρήγορα ανάμεσα στα δέντρα. Τα τουράκο είναι πουλιά μεσαίου μεγέθους, που ξεχωρίζουν για το λοφίο που έχουν στο κεφάλι τους. 
 Ανήκουν στην οικογένεια  Musophagidae, που στην κυριολεξία σημαίνει "αυτοί που τρώνε μπανάνες" (το γένος φυτών Musa περιλαμβάνει τις μπανάνες).
Φωτογραφία SandyCole
Έχουν έντονα χρώματα που οφείλονται σε μοναδικές χρωστικές. Είναι συνήθως μπλε, μωβ ή πράσινα. Το πράσινο χρώμα στα turaco  οφείλεται στη χρωστική ουσία turacoverdin, η οποία είναι η μοναδική αληθινή φυσική χρωστική που έχει βρεθεί σε πουλιά και δίνει ένα έντονο πράσινο χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο χρώμα των φτερών τους, που οφείλεται στη χρωστική turacin. Οι χρωστικές αυτές υπάρχουν μόνο στα τουράκο
Φωτογραφία  Doug Janson
Στα πουλιά το "πράσινο" χρώμα  οφείλεται σε μια κίτρινη χρωστική, όπως κάποια καροτενοειδή, που σε συνδυασμό με τη φυσική δομή των φτερών διαχέουν το φως με συγκεκριμένο τρόπο και δίνουν ένα μπλε χρώμα.
Φωτογραφία DickDaniels
Τα χρωματιστά αυτά πουλιά έχουν μακριά ουρά, μικρά φτερά και το μήκος τους κυμαίνεται από 35-70 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Υπάρχουν 23 είδη τουράκο. Φτιάχνουν μεγάλες φωλιές στα δέντρα, όπου γεννούν 2-3 αυγά.
Φωτογραφία derekkeats
Τρέφονται κυρίως με φρούτα, αλλά και με φύλλα, μπουμπούκια και λουλούδια. Μερικές φορές τρώνε μικρά έντομα, σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Σε αντίθεση με το όνομα της οικογένειας στην οποία ανήκουν δεν τρώνε καθόλου μπανάνες.
Φωτογραφία John Puddephatt
Είναι κοινωνικά πουλιά και δεν μεταναστεύουν. Κάποια είδη είναι πολύ θορυβώδη και ιδιαίτερα όταν πλησιάζει κάποιο αρπακτικό, οπότε βγάζουν έναν οξύ ήχο και προειδοποιούν άλλα είδη για τον κίνδυνο. Μέσα στα τροπικά δάση της Αφρικής, η φωνή των turaco  είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.
Φωτογραφία DickDaniels
Πολλά είδη έχουν εντυπωσιακά πορφυρά-κόκκινα φτερά, τα οποία φαίνονται μόνο την ώρα που πετούν. Αυτά τα όμορφα φτερά χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε αφρικανικές κοινωνίες, αν και μόνο σημαντικοί άνθρωποι τα φορούν, στα επίσημα ενδύματά τους.
Για τους ιθαγενείς είναι πολύτιμα πουλιά και τα φτερά τους έχουν μεγάλη αξία. Λέγεται ότι στη Νότια Αφρική τα φτερά των turaco αποτελούσαν σύμβολο του βασιλιά των Ζουλού, ο οποίος δεν επέτρεπε σε κανέναν άλλο να τα φοράει.
Φωτογραφία Doug Jansonjj
Φωτογραφία Lip Kee Yap
Φωτογραφία Dean Croshere
Φωτογραφία frank wouters
Φωτογραφία DickDaniels
Φωτογραφία Dick Daniels
Φωτογραφία berniedup
Φωτογραφία Dick Daniels
Φωτογραφία ori2uru
Φωτογραφία John Puddephatt
Πηγές 1  2  3

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...