Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η ορχιδέα φάντασμα

Dendrophylax lindenii ή αλλιώς "ορχιδέα φάντασμα" ή αν προτιμάτε
"ορχιδέα λευκός βάτραχος".
Όλα τα ονόματα αναφέρονται σε ένα είδος ορχιδέας, το οποίο απαντάται σε υγρά, ελώδη δάση στη νοτιοδυτική Φλόριντα, στην Κούβα και σε άλλα νησιά της Καραϊβικής. Ανακαλύφθηκε πρώτη φορά από τον Jean Jules Linden στην Κούβα το 1844. Ανθίζει μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου και τα άνθη της είναι πολύ αρωματικά. Συνήθως κάνει μόνο ένα άνθος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει μέχρι και δέκα.
Έχει πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση-μοιάζει με βάτραχο ή φάντασμα που πετά στον αέρα. Έχει τρία λευκά πέταλα, τρία σέπαλα κι ένα σύστημα ριζών, από τις οποίες τρέφεται. 
Η γύρη αυτού του είδους ορχιδέας βρίσκεται βαθιά μέσα στο άνθος της. Το μόνο είδος που μπορεί να την γονιμοποιήσει είναι ένα είδος νυχτοπεταλούδας-η γιγάντια σφίγγα (Cocytius antaeus), καθώς έχει μια μεγάλη κεραία. Η έλλειψη αυτού του εντόμου είναι που κάνει και το φυτό εξίσου σπάνιο.
Είναι ένα είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί στην άγρια φύση. Η καλλιέργειά του εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος είναι σχεδόν αδύνατη. Στη Φλόριντα ο νόμος απαγορεύει την απομάκρυνση του φυτού από το φυσικό περιβάλλον.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...