Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ιερά βουνά

Υπάρχουν βουνά στον πλανήτη μας, τα οποία σε κάποιες θρησκείες θεωρούνται ιερά. Έχουν δε, αποτελέσει σκηνικό για πολλούς θρύλους. Το πιο συμβολικό σημείο ενός βουνού είναι συνήθως η κορυφή του. Ίσως επειδή είναι πιο κοντά στον ουρανό ή στα ουράνια σώματα. 
Ξεκινώντας από τον δικό μας Όλυμπο, το βουνό των θεών κατά την ελληνική μυθολογία και το Άγιο Όρος και ταξιδεύοντας σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ιορδανία, το Θιβέτ, τη Βόρεια Αμερική, την Αίγυπτο, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, παντού θα συναντήσουμε ιερά βουνά. Θεωρούνται πηγή δύναμης και προκαλούν δέος και σεβασμό.
Ας γνωρίσουμε κάποια από τα ιερά βουνά του πλανήτη Γη.
Το όρος Φούτζι-Ιαπωνία
Το όρος Φούτζι είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, με υψόμετρο της κορυφής του 3.776 μέτρα. Βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, από όπου είναι ορατό τις καθαρές ημέρες, και είναι ενεργό ηφαίστειο. Ο εξαιρετικά συμμετρικός κώνος του Φούτζι είναι γνωστό σύμβολο της Ιαπωνίας και διαδεδομένο σε φωτογραφίες και ως θέμα ζωγραφικών πινάκων. 
Φωτογραφία Midori
Πιστεύεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε στην κορυφή του Φούτζι ήταν ένας ανώνυμος μοναχός το 663 μ.Χ.. Η κορυφή θεωρείται ιερή από την αρχαιότητα και ήταν απαγορευμένος τόπος για τις γυναίκες μέχρι τη μεταρρυθμιστική Περίοδο Μέιτζι (1868-1912). Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες ανεβαίνουν στην κορυφή, πολλοί από αυτούς με πεζοπορία όλη τη νύχτα για να δουν την ανατολή του ήλιου από την κορυφή.
Φωτογραφία Subramaniam K V
Το όρος Emei-Κίνα
Το όρος Ιμέι βρίσκεται στην επαρχία Sichuan, στην Κίνα. Έχει υψόμετρο 3.099 μέτρα και είναι το ψηλότερο από τα "Τέσσερα ιερά βουνά του Βουδισμού στην Κίνα". Έχει χαρακτηριστεί "Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς" της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι μια μαγευτική τοποθεσία από άποψης φυσικής ομορφιάς και μια περιοχή με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, αφού είναι ο τόπος που ιδρύθηκε ο Βουδισμός στο Κινέζικο έδαφος. 
Φωτογραφία js4fg9 
Παραδοσιακά θεωρείται ως bodhimaṇḍa, δηλαδή ως ο τόπος της φώτισης. Υπάρχουν περισσότεροι από 30 βουδιστικοί ναοί στο Emei Shan, δέκα από τους οποίους είναι μεγάλοι και πολύ παλιοί. Θεωρούνται αριστουργήματα της δημιουργικής εφευρετικότητας λόγω του τρόπου με τον οποίο προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά του ιερού βουνού. Η μαγευτική ομορφιά του τοπίου και η ιερότητά του προσελκύουν προσκυνητές εδώ και 2.000 χρόνια.
Φωτογραφία slice of being 
Το όρος Σινά-Αίγυπτος
Το "Θεοβάδιστο" βουνό, εκεί όπου, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, ο Μωυσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από το Θεό. Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου και το υψηλότερο σημείο του είναι στα 2.285 μέτρα. Στους πρόποδες του όρους του Σινά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (527 μ.Χ.) με αξιόλογη την παρουσία Ελλήνων στην εκεί περιοχή.
Φωτογραφία Berthold Werner
Το όρος Agung-Μπαλί, Ινδονησία
Φωτογραφία Nileguide
Το όρος Agung είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στο Μπαλί και το ψηλότερο σημείο του νησιού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.148 μέτρα. Οι κάτοικοι στο Μπαλί πιστεύουν ότι είναι αντίγραφο του όρους Meru, του μυθικού ιερού όρους των Ινδουιστών, που θεωρείται κέντρο του σύμπαντος. Στις πλαγιές του όρους Agung βρίσκεται ο ναός Besakih, ο μεγαλύτερος, σημαντικότερος και ιερότερος ναός του Ινδουισμού. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 22 ναών, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.
Φωτογραφία Jack Merridew
Το όρος Shasta-Καλιφόρνια ΗΠΑ
Το όρος Shasta με υψόμετρο 4.322 μέτρα είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Cascade και η πέμπτη ψηλότερη στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα στρωματοηφαίστειο με τέσσερις κορυφές. Το βουνό θεωρείται ιερό από τους ιθαγενείς Αμερικάνους της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι το κέντρο της δημιουργίας. Πίστευαν ότι το Μεγάλο Πνεύμα δημιούργησε το βουνό, πιέζοντας προς τα κάτω χιόνι και πάγο μέσα από μια τρύπα στον ουρανό και στη συνέχεια πάτησε πάνω στο βουνό για να κατέβει στη γη. 
Φωτογραφία Poppy
Δημιούργησε τα δέντρα και κάλεσε τον ήλιο να λιώσει το χιόνι και να γεμίσουν με νερό τα ποτάμια και τα ρυάκια. Ανάσανε στα φύλλα των δέντρων και δημιούργησε τα πουλιά που φωλιάζουν στα κλαδιά τους. Έσπασε μερικά κλαδιά και τα έριξε μέσα σε ρέματα κι έγιναν τα ψάρια. Όσα κλαδιά έπεσαν στο δάσος έγιναν ζώα. Σήμερα οι απόγονοί τους που εξακολουθούν και ζουν στην περιοχή πραγματοποιούν αρχαίες τελετουργίες, προς τιμήν του βουνού.
Φωτογραφία RedWolf
Το όρος Kailash-Θιβέτ
Το όρος Kailash είναι μια εντυπωσιακή κορυφή των Ιμαλαίων στο δυτικό Θιβέτ. Ανέρχεται σε υψόμετρο 6.714 μέτρα σε μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες περιοχές των Ιμαλαίων. Είναι η πηγή για μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας, όπως ο Ινδός, ο Βραχμαπούτρας κ.ά. Θεωρείται τόπος ιερός σε τέσσερις θρησκείες: Βουδισμό, Ζαινισμό, Ινδουισμό και της θρησκείας  Bön.
Φωτογραφία Ondřej Žváček
Σύμφωνα με τον Ινδουισμό, ο Shiva , ο καταστροφέας της άγνοιας και της ψευδαίσθησης, βρίσκεται στην κορυφή ενός θρυλικού βουνού με το όνομα Kailasa , όπου βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς διαλογισμό μαζί με τη σύζυγό του Parvati . Αυτό το θρυλικό βουνό έχει ταυτιστεί με την εντυπωσιακή κορυφή των Ιμαλαίων. Θιβετιανοί Βουδιστές πιστεύουν ότι Kailash είναι το σπίτι του Βούδα Demchok, ο οποίος εκπροσωπεί την υπέρτατη ευδαιμονία. 
Στο Ζαϊνισμό, το Kailash είναι γνωστό ως όρος Ashtapada και είναι η περιοχή όπου ο ιδρυτής της πίστης τους, ο Rishabhadeva, επιτυγχάνει την απελευθέρωση μέσω της αναγέννησης. Στη θρησκεία  Bön, μια θρησκεία που προϋπήρχε του βουδισμού στο Θιβέτ, υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η μυστικιστική περιοχή είναι η έδρα κάθε πνευματικής δύναμης.
Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές πηγαίνουν στο βουνό ακολουθώντας την παράδοση χιλιάδων ετών. Προσκυνητές από διάφορες θρησκείες πιστεύουν ότι περιφορές γύρω από το Kailash θα αφαιρέσουν τις αμαρτίες και θα φέρουν καλή τύχη. Για τους περισσότερους, αυτή η περιφορά είναι ένα ταξίδι που διαρκεί τρεις ημέρες.
Φωτογραφία Lutchmee Maharaj 
Το όρος Croagh Patrick-Ιρλανδία
Το όρος Croagh Patrick βρίσκεται στην κομητεία Mayo, στην Ιρλανδία. Το όρος αυτό αποτελεί τόπο προσκυνήματος, ειδικά στο θερινό ηλιοστάσιο, από την αρχαιότητα. Ο Άγιος Πατρίκιος, προστάτης Άγιος και φωτιστής της Ιρλανδίας, πήγε στην κορυφή του  ιερού βουνού  το 441 μ.Χ.. Μετά από νηστεία 40 ημερών, εξαφάνισε όλα τα φίδια και τους δαίμονες από την Ιρλανδία.
Φωτογραφία byrne52
Η περιοχή έγινε τόπος προσκυνήματος για τους χριστιανούς. Ένα πέτρινο εκκλησάκι ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην κορυφή του βουνού και χρονολογείται μεταξύ 430 και 890 μ.Χ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες δέχεται το βουνό κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι προσκυνητές. Ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού, που το υψόμετρό του είναι 764 μέτρα. Σχεδόν 30 χιλιάδες προσκυνητές κάνουν το ταξίδι την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, που είναι γνωστή ως "Reek Sunday". Το προσκύνημα στην κορυφή του βουνού θεωρείται πράξη μετάνοιας.
Φωτογραφία Craanford 
Το όρος Taranaki-Νέα Ζηλανδία
Το όρος Taranaki, ή όρος Egmont είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Με υψόμετρο στα 2.518 μέτρα είναι ένα από το πιο συμμετρικά κωνικά ηφαίστεια του πλανήτη. Το βουνό αυτό έχει μεγάλη πνευματική σημασία για τους ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, τους Μαορί. Σύμφωνα με τη μυθολογία τους, ο Te Maunga Taranaki, θεός του ηφαιστείου, μαζί με τους θεούς των άλλων ηφαιστείων της Νέας Ζηλανδίας κατοικούσαν στο North Island. 
Φωτογραφία JeanM1 
Όλοι οι θεοί ήταν ερωτευμένοι με την όμορφη Pihanga και μια μεγάλη μάχη ξέσπασε μεταξύ τους. Ο Tongariro κέρδισε τελικά την μάχη και προκάλεσε μεγάλες πληγές στις πλαγιές του Taranaki, αναγκάζοντας τον να φύγει. Όταν το Taranaki είναι σκεπασμένο με σύννεφα, λέγεται ότι κλαίει για τη χαμένη αγάπη του, ενώ κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού ηλιοβασιλέματος, ότι εμφανίζεται σε αυτήν. Οι εκρήξεις του Tongarino είναι προειδοποίηση προς τον Taranaki, για να μην επιστρέψει.
Φωτογραφία photo.aotearoa 
Το όρος Άθως-Ελλάδα
Το Άγιο Όρος, όπως ονομάστηκε το όρος Άθως το πρώτο μισό του 12ου αιώνα, με χρυσόβουλο έγγραφο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού, βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα. Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Φωτογραφία wonky knee 
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το όρος Άθως συνδέεται με τη γιγαντομαχία μεταξύ των Γιγάντων και των ολύμπιων θεών, ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως πέταξε έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα από τη Θράκη, αλλά αστόχησε και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε τη Δάφνη, κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας. Η Δάφνη, προκειμένου να κρατηθεί αγνή, βρήκε καταφύγιο στον κύριο λιμένα του Άθωνα, δίνοντας έτσι το όνομά της σε αυτόν. Από αυτόν το μύθο φαίνεται ότι από τους αρχαίους χρόνους η περιοχή συνδέθηκε με τον αγώνα κατά της σάρκας.
Φωτογραφία wonky knee 
Το πότε ακριβώς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στον Άθω δεν είναι γνωστό. Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η ίδια η Θεοτόκος να εμφανίζεται στην περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται το Χριστιανισμό. Το Άγιο Όρος  λέγεται και "κλήρος και περιβόλι της Παναγιάς". Ο μοναχισμός του Αγίου Όρους άρχισε περί τον 8ο αιώνα, ενώ από τον επόμενο αιώνα το Άγιο Όρος αποτελεί πλέον και ιστορικά το σημαντικότερο μοναστικό κέντρο της εποχής και όλων των μετέπειτα εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...