Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το Εθνικό Πάρκο Durmitor στο Μαυροβούνιο

Το Εθνικό Πάρκο Durmitor είναι ένας τόπος εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μαυροβούνιο. Ενσωματώνει τρία σημαντικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά: φαράγγια, βουνά και οροπέδια. Στο Πάρκο περιλαμβάνεται ο ομώνυμος ορεινός όγκος, του οποίου η ψηλότερη κορυφή ονομάζεται Bobotov Kuk και φτάνει σε ύψος τα 2.522 μέτρα.
Το Ντούρμιτορ δημιουργήθηκε από τους παγετώνες και διασχίζεται από ποταμούς και υπόγεια ρεύματα. Τρία φαράγγια περιορίζουν τον ορεινό όγκο: το φαράγγι του ποταμού Tara στα βόρεια, το φαράγγι του ποταμού Piva στα δυτικά και το φαράγγι του ποταμού Komarnica στα νότια. Ανατολικά απλώνεται ένα μεγάλο οροπέδιο, που ονομάζεται  Jezerska Površ (Οροπέδιο των Λιμνών).
Το φαράγγι του ποταμού Piva
Ο ορεινός όγκος του Ντούρμιτορ έχει 48 κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα και 18 παγετώδεις λίμνες, διασκορπισμένες στον ορεινό όγκο και στο οροπέδιο. Οι λίμνες προσθέτουν σημαντικά στην ομορφιά του βουνού και έχουν το παρατσούκλι "Gorske OCI"  ή "Τα μάτια του βουνού".
Η Μαύρη Λίμνη (Crno jezero) είναι η κορυφαία τουριστική ατραξιόν της περιοχής Ντουρμίτορ, δημοφιλής για αναψυχή και πεζοπορία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και την πιο γνωστή από τις 18 παγετώδεις λίμνες του βουνού. Η λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμη, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης Žabljak.
Η Μαύρη λίμνη
Ο ποταμός Τάρα, ένα από τα τελευταία άγρια ​​ποτάμια στην Ευρώπη, έχει καθαρά, κρυστάλλινα νερά, ένα φαράγγι βάθους 1.300 μέτρων, από τα βαθύτερα της Ευρώπης και αξιοσημείωτη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.
Ο ποταμός Τάρα και το φαράγγι του
Σε όλο το μήκος της ροής του ο ποταμός δέχεται νερό από πολλές πηγές και παραπόταμους. Αξιοσημείωτοι είναι οι καταρράκτες που σχηματίζονται από το ποτάμι. Ο θόρυβος των νερών που πέφτουν ακούγεται μέχρι την ψηλότερη κορυφή του φαραγγιού. Υπάρχουν περισσότεροι από σαράντα καταρράκτες, με πιο γνωστούς τους: Djavolje lazi, Sokolovina, Bijeli kamen, Gornji tepacki buk, Donji tepacki κ.ά. Λόγω της ποιότητας των υδάτων του και της μεγάλης οικολογικής σημασίας του ο ποταμός προστατεύεται με διεθνή σύμβαση.
Οι ζώνες βλάστησης περιλαμβάνουν δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων δασών, καθώς και υποαλπικές ζώνες. Το πεύκο, το έλατο, η οξιά, η σημύδα και το κυπαρίσσι κυριαρχούν στο τοπίο. Το πάρκο περιέχει ένα από τα τελευταία παρθένα δάση μαύρου πεύκου στην Ευρώπη. Αυτά τα δέντρα είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 400 ετών και κάποια από αυτά ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα.
Το Εθνικό Πάρκο Ντουρμίτορ περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980.
Πηγές 1 2 3 4 

2 σχόλια:

  1. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΩΡΦΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΜΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...