Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Οι εκκλησίες του Chiloé

Στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής βρίσκεται το αρχιπέλαγος Chiloé. Αποτελείται από πολλά νησιά και είναι ευρέως γνωστό για την λαογραφία, την μυθολογία, την κουζίνα και την μοναδική αρχιτεκτονική τους.
Κυρίως στο νησί Chiloé, αλλά και στις γύρω περιοχές, έχουν κατασκευαστεί εκατοντάδες μικρές ξύλινες εκκλησίες, των οποίων το αρχιτεκτονικό στυλ είναι μοναδικό. Οι εκκλησίες αυτές κατασκευάστηκαν από τους Ισπανούς, που έφτασαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα, αλλά και από τους Ιησουίτες ιεραπόστολους που ακολούθησαν, με σκοπό των ευαγγελισμό των αυτοχθόνων λαών.
Για την κατασκευή των εκκλησιών χρησιμοποιήθηκε ξυλεία που υπήρχε στην περιοχή και διέφερε από αυτήν της Χιλής, κυρίως λόγω της απομόνωσης των νησιών από την ηπειρωτική χώρα. Οι ξυλουργοί χρησιμοποιούσαν κυρίως ξύλο κυπαρισσιού και από άλλα ενδημικά είδη δέντρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την κατασκευή τους δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί. Όλα τα μέρη συνδέονταν με ξύλινους πείρους. Το κύριο χαρακτηριστικό των εκκλησιών είναι η συμμετρική πρόσοψη-πύργος και η τοξωτή είσοδος.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα είχαν κτιστεί περισσότερες από 100 εκκλησίες. Σήμερα επιβιώνουν 50-60. 16 από αυτές, οι πιο αντιπροσωπευτικές, θεωρούνται Εθνικά Μνημεία στην Ψιλή και περιλαμβάνονται στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2000, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους αξίας. 
Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες είναι:
Santa María de Loreto
Μία από τις παλαιότερες παραδοσιακές εκκλησίες. Χτίστηκε γύρω στο 1740 και σώζεται ανέπαφη.
Iglesia de Quinchao
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1880 και είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χάριτος. Εδώ γίνεται μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές του αρχιπελάγους.
Iglesia de Señora de Gracia de Nercón
Χτίστηκε το 1890 και θεωρείται υπόδειγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Chiloé.
 
Φωτογραφία Lin linao 
Iglesia de San Juan 
Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία της οποίας η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1887 
Φωτογραφία Jmvgpartner
 Iglesia de Nuestra Señora de los Dolores de Dalcahue
Ένας καθολικός ναός κατασκευασμένος στα τέλη του 19ου αιώνα.
Φωτογραφία Guglielmo Celata from Roma
 Iglesia de Caguach
Μια καθολική εκκλησία, η οποία κάηκε ολοσχερώς το 1919 και ξαναχτίστηκε  το 1925 από τους κατοίκους, με το ίδιο τρόπο όπως είχε κατασκευαστεί και η αρχική εκκλησία.
Φωτογραφία Jmvgpartner
Iglesia de San Francisco
Η εκκλησία αυτή δεν έχει το τυπικό στυλ των άλλων εκκλησιών του Chiloe, αλλά νεο-γοτθικό.
Φωτογραφία Rita Willaert Rita
Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, οι εκκλησίες του Chiloé ενσαρκώνουν τον άυλο πλούτο του αρχιπελάγους  και μαρτυρούν μια επιτυχημένη συγχώνευση των τοπικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την πλήρη ενσωμάτωση της αρχιτεκτονικής, του τοπίου και του περιβάλλοντος, καθώς και τις πνευματικές αξίες των κοινοτήτων.
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...