Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Putorana-η χώρα των λιμνών με τις απόκρημνες όχθες

Στο βορειοδυτικό άκρο του Κεντρικού Οροπεδίου της Σιβηρίας βρίσκεται το οροπέδιο Putorana. Πρόκειται για μια απομακρυσμένη, τεράστια ορεινή περιοχή, ένα ποικιλόμορφο τοπίο εξαιρετικής παρθένας φυσικής ομορφιάς της Αρκτικής. 
Ένα τμήμα του οροπεδίου, περίπου 1.887.251 εκτάρια, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ, από το 1988. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, το τμήμα αυτό φιλοξενεί υπο-αρκτικά και αρκτικά οικοσυστήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται παρθένα τάιγκα, δασώδης τούνδρα, αρκτικές έρημοι και έρημοι τούνδρας, καθώς και ανέγγιχτα ποτάμια και λιμναία συστήματα. 
Το οροπέδιο δημιουργήθηκε 250 εκατομμύρια χρόνια πριν με μια διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως ηφαιστειακό λοφίο, κατά την οποία ένα τεράστιο σώμα μάγματος ανέβηκε στην επιφάνεια από βάθος 2.897 χιλιομέτρων μέσα από τη Γη. Στη συνέχεια, οι παγετώνες επέκτειναν τις χαράδρες και σχημάτισαν ποτάμια φαράγγια και βαθιές στενές λίμνες. Αυτά μαζί με μια εκτεταμένη περιοχή στρωμάτων βασάλτη, που διαχωρίστηκαν από τις βαθιές χαράδρες, είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά που δίνουν στην περιοχή την σημερινή μοναδική της εμφάνιση. 
Η λέξη "Putorana" προέρχεται από τη μητρική γλώσσα των Evenks -αυτόχθονες κάτοικοι του ρωσικού βορρά- και σημαίνει "η χώρα των λιμνών με τις απόκρημνες όχθες". Υπάρχουν περισσότερες από 25.000 λίμνες, των οποίων το βάθος κυμαίνεται από 180-420 μέτρα. Οι όχθες τους γεμάτες με μαύρα βράχια μοιάζουν με τα νορβηγικά φιόρδ. Σχηματίζουν ολόκληρα οικοσυστήματα, τα οποία εκτείνονται σε πολλές δεκάδες χιλιόμετρα. Οι λίμνες αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή γλυκού νερού στη Ρωσία, μετά τη λίμνη Βαϊκάλη.
Φωτογραφία doncreatore 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του οροπεδίου είναι τα αμέτρητα ποτάμια και ρυάκια και οι χιλιάδες καταρράκτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο καταρράκτης στο φαράγγι του ποταμού Kanda, ύψους 108 μέτρων, ο ψηλότερος στη Ρωσία.
Η περιοχή είναι μία από τις πιο πλούσιες από την άποψη της ποικιλότητας των φυτών στην Αρκτική. Υπάρχουν περίπου 400 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι σπάνια και ενδημικά. Επίσης υπάρχουν 140 είδη πουλιών και 34 είδη θηλαστικών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ένα από τα πιο σπάνια δίχηλα ζώα, το πρόβατο Putorana (Ovis nivicola borealis). Οι τάρανδοι, στο μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι τους, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό και όλο και περισσότερο σπάνιο φυσικό φαινόμενο, διασχίζουν το οροπέδιο Putorana. 
Φωτογραφία jxandreani 
Στο προστατευμένο λόγω της απομόνωσης περιβάλλον διασφαλίζεται ότι οι οικολογικές και βιολογικές διεργασίες συνεχίζουν με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...