Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Γνωριμία με την Εσθονία

Η Εσθονία είναι μία από τις τρεις Βαλτικές χώρες. Είναι μια μικρή χώρα με έκταση 45.226 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.282.963 κατοίκους. Συνορεύει με τη Λετονία και τη Ρωσία.
Είναι μια χώρα μοναδική στην Ευρώπη για την ποικιλία των τοπίων της. Ένας τόπος όπου η θάλασσα συναντά τη γη, τα δάση εναλλάσσονται με τους τυρφώνες, ποτάμια, λίμνες, λιβάδια.
Φωτογραφία Mercar 
Το έδαφός της είναι πεδινό με το μέσο υψόμετρο να φτάνει τα 50 μέτρα. Το μεγαλύτερο υψόμετρο φτάνει μόλις τα 318 μ. και πρόκειται για την κορυφή Suur Munamägi, η οποία βρίσκεται σε μια λοφώδη περιοχή στην νοτιοανατολική Εσθονία.
Φωτογραφία Fly fishing in Estonia 
 Υπάρχουν 3.794 χιλιόμετρα ακτογραμμής που χαρακτηρίζεται από πολλούς όρμους, εσοχές και κόλπους. Στολίζεται με εκατοντάδες ερημικές παραλίες, ελκυστικά ψαροχώρια και τουριστικά θέρετρα. 
Φωτογραφία Iván Muñoz 
Το πιο χαρακτηριστικό φυσικό τοπίο της βόρειας Εσθονίας είναι τα ασβεστολιθικά βράχια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από την Εποχή των Παγετώνων.
Φωτογραφία Kain Kalju 
 Ο αριθμός των νησιών και νησίδων της Εσθονίας υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερος των 1.500. Λιγότερα από είκοσι κατοικούνται ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν βασίλειο για τα πουλιά. Τα περισσότερα νησιά της Εσθονίας είναι στην πραγματικότητα μικρότερα από 0,1 km ² και πολύ μικρά για να έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Διαφέρουν μεταξύ τους-σε κάποια το έδαφος είναι γυμνό ενώ άλλα καλύπτονται από πλούσια βλάστηση.
Φωτογραφία Outsider Inside Estonia 
Φωτογραφία Outsider Inside 
Υπάρχουν περίπου 7.000 βάλτοι και τυρφώνες που καλύπτουν έως και το 22,3% του εσθονικού εδάφους. Η χλωρίδα και η πανίδα τους είναι εκπληκτική. Πολλά ζώα και φυτικά είδη είναι προσαρμοσμένα για να ζουν και να αναπτύσσονται μόνο εκεί. Περίπου το ένα τέταρτο των φυτών της Εσθονίας αναπτύσσονται μόνο στους βάλτους, μεταξύ των οποίων και πολλά είδη ίδια και απαράλλαχτα, όπως ήταν και στην εποχή των παγετώνων.
Φωτογραφία VisitEstonia 
Φωτογραφία VisitEstonia 
Δάση, κυρίως κωνοφόρων καλύπτουν το 50% της έκτασης της χώρας. Το πεύκο, η σημύδα, η ερυθρελάτη και η λεύκα είναι τα πιο κοινά δέντρα της Εσθονίας. Πολλά ζώα, όπως λύκοι, αρκούδες, άλκες, ελάφια, αγριόχοιροι, κάστορες κ.ά. ζουν στα πλούσια αυτά δάση. Το δάσος ήταν πάντα σημαντικό για τους κατοίκους της Εσθονίας. Στην αρχέγονη θρησκεία της χώρας το δάσος ήταν χώρος ιερός και οι άνθρωποι λάτρευαν τα πνεύματα του ξύλου.
Φωτογραφία TN Drum Guy 
Φωτογραφία  riina503 
Η Εσθονία έχει πάνω από 200 φυσικά ποτάμια και περίπου 1.500 λίμνες που προσφέρουν μαγευτική θέα. Τα ποτάμια στη Βόρεια Εσθονία σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες. Ο πιο ισχυρός ονομάζεται Jägala και πέφτει από ύψος οκτώ μέτρων, ενώ ο ψηλότερος είναι ο Valaste, που πέφτει από ύψος 30,5 μέτρων.
Φωτογραφία hanspoldoja 
Φωτογραφία andresso  
Φωτογραφία Raine04 
Φωτογραφία BlizzardFoto 
Οι λίμνες καλύπτουν σχεδόν το 6% της χώρας. Η λίμνη Peipus είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και δέχεται νερό από 30 ποταμούς. Περιλαμβάνει 29 νησιά και είναι σημαντικός υδροβιότοπος, αφού φιλοξενεί 54 είδη παράκτιας χλωρίδας και παρέχει ανάπαυση και σίτιση σε πάπιες, χήνες, κύκνους και πολλά είδη ψαριών.
Φωτογραφία Mait Jüriado 
Φωτογραφία Bill Sid 
Οι Εσθονοί είναι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τη φύση. Η χώρα τους είναι μικρή, αλλά παρέχει αρκετό χώρο στην άγρια ζωή. Κάθε εποχή η χώρα παίρνει διαφορετικό χρώμα και σίγουρα τα τοπία της είναι αξιοθαύμαστα!
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...