Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Γνωρίστε τα σκαθάρια-χελώνες

Τα χελωνοσκαθάρια (tortoise beetle) ανήκουν σε μια οικογένεια σκαθαριών που ονομάζεται Chrysomelidae. Είναι πολύ μικρά, όπως η πασχαλίτσα. Τα περισσότερα είδη έχουν μήκος 5-8 mm. Ξεχωρίζουν για τον εξωσκελετό τους, ο οποίος είναι διάφανος ενώ ο ζωντανός ιστός συχνά έχει μεταλλικό χρώμα. Σε κάποια είδη το χρώμα αυτό μπορεί να αλλάζει. 
Φωτογραφία  CharlesLam
Το πιο γνωστό είδος είναι το χρυσό σκαθάρι-χελώνα (Charidotella sexpunctata). Είναι ένα μικρό μεταλλικό έντομο της Βόρειας Αμερικής. Το καλοκαίρι και την άνοιξη μοιάζει σαν μικροσκοπικό χρυσό κόσμημα ή σαν μια χρυσή πασχαλίτσα. 
Αν πιάσεις στο χέρι σου ένα χρυσό χελωνοσκαθάρι αμέσως το χρώμα του θα γίνει σκούρο καφέ. Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση. Ο εξωσκελετός του σκαθαριού αντανακλά το φως μέσω του υγρού που περιέχεται ανάμεσα σε αυτόν και του επόμενου εσωτερικού στρώματος της επιδερμίδας, Τα σκαθάρια αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πόσο από αυτό το υγρό διαθέτουν. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα το χρώμα τους δεν είναι τόσο λαμπερό. Είναι πιο πορτοκαλί και χάλκινο με λίγους ιριδισμούς. 
Φωτογραφία  Praveen vijayan
Βέβαια, εκτός από τα χρυσά υπάρχουν και τα ασημένια, όπως αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.
Δείτε και αυτό. Μοιάζει σαν να έχει σταυρωθεί! γι' αυτό και ονομάζεται "ιερός σταυρός" (Aspidomorpha sanctaecrucis)
Το είδος που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω είναι το διάστικτο σκαθάρι-χελώνα (Deloyala guttata), το οποίο ζει στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Υπέροχο πράσινο χρώμα με ιριδισμούς σε αυτό το είδος! 
Φωτογραφία CharlesLam
Η οικογένεια έχει πάρα πολλά είδη, τα οποία ζουν και τρέφονται με φύλλα. Μοιάζουν με μικρές χελωνίτσες και σε αυτό οφείλουν το όνομά τους. Αυτό το περίεργο σχήμα που έχουν τα προστατεύει από τα αρπακτικά, όπως για παράδειγμα ένα μυρμήγκι που θα βρισκόταν στο ίδιο φύλλο με ένα σκαθάρι-χελώνα. Το σκαθάρι σφίγγει το σώμα του πάνω στην επιφάνεια του φύλλου και προστατεύει τα πόδια του κι έτσι το μυρμήγκι δεν μπορεί να το τραβήξει μαζί του.
Φωτογραφία  kibuyu
Φωτογραφία Pen Araneae 
Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε το όνομα του σκαθαριού που βλέπετε στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν.
Αυτό είναι το σκαθάρι-στόχος ή αλλιώς Ischnocodia annulus 
Φωτογραφία  kadavoor 
Φωτογραφία kampang eddy 
Τα χελωνοσκαθάρια ονομάζονται και σκαθάρια φύλλων γιατί με αυτά τρέφονται. Όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης είναι εκτεθειμένα σε κάθε αρπακτικό ζώο. Όμως η φύση έχει προνοήσει. Τα έχει εφοδιάσει με το χάρισμα του καμουφλάζ. Τα περισσότερα είδη σε αυτό το στάδιο έχουν χρώμα που ταιριάζει με το πράσινο χρώμα των φύλλων. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. 
Φωτογραφία Bill & Mark Bell 
Φωτογραφία kampang 
Φωτογραφία kampang 
Φωτογραφία  tonrulkens 
Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω είναι το σκαθάρι-λουλούδι (Physonota helianthi)
Φωτογραφία  Bill Bouton
Φωτογραφία  gailhampshire
Φαντάζομαι ότι οι εντομολόγοι θα έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα μικροσκοπικά αυτά πλασματάκια!
Φωτογραφία  zimbart
Πηγές 1 2 3 4 5 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...