Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τα Χίλια Νησιά

Στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ, στις εκβολές του ποταμού Saint Lawrence, βόρεια της λίμνης Οντάριο, απλώνεται ένα σύμπλεγμα νησιών γνωστά με το όνομα "Χίλια Νησιά". Οι αυτόχθονες λαοί αποκαλούν την περιοχή αυτή "Manatoana" δηλαδή "Κήπο του Μεγάλου Πνεύματος". Πρόκειται για ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 1.864 νησιά. Τα νησιά αυτά έχουν τρία χαρακτηριστικά: Είναι πάνω από τη στάθμη του νερού για ένα χρόνο, έχουν έκταση πάνω από 0,093 τετρ. μέτρα και υπάρχει πάνω τους τουλάχιστον ένα δέντρο. Το μεγαλύτερο έχει έκταση 124 τετρ. χλμ., ενώ υπάρχουν μικρά νησάκια που έχουν μόνο μια κατοικία, αλλά και βραχονησίδες, που σε αυτές βρίσκουν καταφύγιο τα αποδημητικά πουλιά. Τα καναδέζικα νησιά ανήκουν στην επαρχία του Οντάριο, ενώ τα αμερικάνικα ανήκουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Φωτογραφία Howcheng
Το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους είναι το Wolfe, το οποίο ανήκει στο Οντάριο. Έχει έκταση περίπου 124 τετρ. χλμ και οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 1400 άνθρωποι. Ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το νησί αυτό έχει χαρακτηριστεί ως "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά". Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στο νησί υπάρχουν αρκετές κουκουβάγιες του χιονιού. Είναι επίσης σημαντικός σταθμός για τα μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά, συμπεριλαμβανομένων και κύκνων. Σπάνια είδη φυτών και δέντρων αναπτύσσονται εδώ στις αμμοθίνες και στους υγρότοπους του νησιού.
Φωτογραφία  Sean_Marshall
Δίπλα στο Wolfe Island, βρίσκεται το νησί Carleton, το οποίο ανήκει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου, που ονομάζεται Fort Haldiman. Χτίστηκε το 1779 και είχε μεγάλη στρατηγική σημασία κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.
Το νησί Deer ανήκει εξ ολοκλήρου σε μια επιχείρηση, την Russell Trust Association και χρησιμοποιείται από μια μυστική αδελφότητα, την Skull and Bones-Κρανίο και Οστά. Το νησί είναι κατάφυτο, με ένα μικρό οίκημα στο νότιο άκρο του.
Φωτογραφία  jlmarts
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και ορόσημο των Χιλίων Νησιών είναι το κάστρο Boldt, το οποίο βρίσκεται στο νησί Heart της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Αξιοσημείωτο είναι και το νησί Zavikon, που στην πραγματικότητα είναι ένα ζεύγος νησιών. Η μικρή πεζογέφυρα που ενώνει τα δυο νησιά είναι η "συντομότερη διεθνής γέφυρα" στον κόσμο.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...