Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Hρακλειά-μία από τις Μικρές Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες, ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο, βρίσκεται μια μικρή νησίδα με έκταση μόλις 18 km². Είναι η Ηρακλειά, το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των λεγομένων Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.
Φωτογραφία  Fan of Greece
Η Ηρακλειά είναι ένα ήσυχο μέρος,  ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση. 'Εχει 151 κατοίκους και αποτελείται από τους οικισμούς: Παναγία ή Χώρα, στους πρόποδες του όρους Πάπα και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Τα ονόματα των οικισμών προέρχονται από τς ομώνυμες εκκλησίες που έχουν ανεγερθεί σ΄ αυτούς.
Μικρές, όμορφες παραλίες, βοτσαλωτές ή με άμμο, με πεντακάθαρα νερά στολίζουν το νησί. Το Λιβάδι, η μεγαλύτερη του νησιού, τo Αμμούδι του Μέριχα, η Αλιμιά, το Τουρκοπήγαδο, η Βορεινή Σπηλιά, η Βουρκαριά, κ.ά. 
Αξιοθέατα του νησιού είναι: το κάστρο του Λιβαδιού, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος, που σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, παρουσιάζει όμως μια ενδιαφέρουσα ρυμοτομία με κυκλαδική αρχιτεκτονική, το Σπήλαιο του Αη-Γιάννη,  το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με έκταση 2000 τ.μ., με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το Σπήλαιο του Κύκλωπα, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση είναι το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου,  ο όρμος Μέριχας, με τις απότομες και βραχώδεις ακτές του ύψους 100 μ. Τέλος, από την κορυφή του Πάπα, σε υψόμετρο 420 μ. ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα των γειτονικών νησιών, όπως αυτή που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.
Οκτώ μονοπάτια στο νησί, που διαμορφώθηκαν πάνω σε παλιά, προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει, να γνωρίσει και να φωτογραφίσει τη φυσική ομορφιά των τοπίων, αλλά και την πανίδα και χλωρίδα του νησιού.
Η Ηρακλειά είναι λοφώδες νησί με βραχώδες έδαφος. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Πάπας, που έρχεται σχεδόν κάθετα προς τη θάλασσα σχηματίζοντας κάθετους βράχους με απρόσιτα μικροσπήλαια. Στους πρόποδες του Πάπα βρίσκεται η θέση Μέριχας, όπου υπάρχουν δύο πηγές. Παρά το βραχώδες έδαφος του νησιού, η βλάστηση είναι πλούσια. Ανάμεσα στα βράχια και τις ξερολιθιές,  υπάρχει μια πλούσια βιοποικιλότητα φυτών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το νησί, παρά τη μικρή του έκταση, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα. Τα πουλιά είναι ο τομέας της πανίδας που έχει μελετηθεί περισσότερο στην Ηρακλειά. Μέχρι το τέλος του 2010 είχαν καταγραφεί 175 είδη πουλιών, αρκετά εκ των οποίων απειλούμενα και προστατευόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά τα 26 ήταν αρπακτικά.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ηρακλειά είναι κατάλληλη για καταφύγιο των αρπακτικών, είναι οι απότομοι, κατακόρυφοι γκρεμοί στους οποίους, λόγω της έντονης διάβρωσης που έχουν υποστεί, έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες θέσεις για το φώλιασμα των αρπακτικών. Τα πιο σημαντικά αρπακτικά που συναντάμε στην Ηρακλειά είναι το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus).
Φωτογραφία Hrakleia
Κοντά στη νοτιοδυτική ακτή της Ηρακλειάς βρίσκονται τα Αβελονήσια, δύο ακατοίκητες νησίδες, οι  οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως "τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους" και περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000. Σε αυτές τις βραχονησίδες έχουν παρατηρηθεί σπάνια ενδημικά είδη φυτών με περιορισμένη εξάπλωση, ενώ αποτελούν καταφύγιο για το απειλούμενο είδος της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Αποτελούν δε, τόπο επώασης για τα θαλασσοπούλια και τα απειλούμενα είδη αρπακτικών μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και μύχος (Puffinus yelkouan).
Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει σε αυτό το μικρό  νησάκι, είναι η πληθώρα και η σπανιότητα των ειδών άγριων ορχιδεών, που φυτρώνουν στις αναβαθμίδες, στα ξηρορέματα και στις πλαγιές του. 32 είδη ορχιδέας έχουν βρεθεί στην Ηρακλειά και από αυτά, ένα είδος φυτρώνει μόνο εδώ. Απαντώνται 20 είδη του γένους Ophrys, 5 είδη του γένους Anacamptis, 3 είδη του γένους Serapias και οι Orchis anatolica, Orchis anthropophora, Neotinea maculata και Spiranthes spiralis. 
Οι ορχιδέες της Ηρακλειάς ανθίζουν από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη του Μαΐου, ανάλογα με το είδος. Εξαίρεση αποτελεί η Spiranthes spiralis, που ανθίζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως το Νοέμβριο. Από όλες αυτές ξεχωρίζει η «Οφρύς της Ηρακλειάς» (Ophrys heracleotica), πιθανώς ενδημική στο νησί.
Φωτογραφία Hrakleia
Φωτογραφία wolandazazello
 Τέλος, στο νησί αυτό σώζονται λείψανα αρχαίων οικισμών και τάφων, καθώς και ερείπια των αρχαίων ιερών της θεάς Τύχης και του Λοφίτου Διός, στοιχεία που δηλώνουν ότι από το 3.000 π.Χ. είχε σημαντική ανάπτυξη στον ευρύτερο κυκλαδικό πολιτισμό. Στους νεότερους χρόνους τα πολλά σπήλαια του νησιού χρησίμευσαν κατά καιρούς ως κρησφύγετα πειρατών και λαθρεμπόρων, εξ ου και οι διάφορες ονομασίες των ορμίσκων. Στη θέση Λιβάδι έχει εντοπιστεί φρούριο Ιστορικών Χρόνων. Το νησί υπήρξε κρησφύγετο πειρατών επί Τουρκοκρατίας.
Φωτογραφία  Lee Beesley
Φωτογραφία  pinguido
Φωτογραφία  Fan of Greece

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...