Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ψάρι κλόουν ή Clownfish ή anemonefish

Τα ψάρια-κλόουν ανήκουν στη οικογένεια Pomacentridae. Έχουν αναγνωριστεί περίπου 29 είδη. Συμβιώνουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Ανάλογα με το είδος τους τα ψάρια-κλόουν είναι κίτρινα, πορτοκαλί, κοκκινωπά ή μαυριδερά και πολλά έχουν έχουν λευκές γραμμές ή κηλίδες. Το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 18 εκατοστά, ενώ μερικά μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 10 εκατοστά.
Ocellaris clownfish
Φωτογραφία: Nick Hobgood
Βρίσκονται στα θερμότερα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην βορειοανατολική Αυστραλία και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ζουν στο βυθό της θάλασσας σε προστατευόμενους ύφαλους ή σε ρηχές λιμνοθάλασσες, συνήθως σε ζευγάρια. Επίσης, βρίσκονται στη βορειοδυτική Αυστραλία, τη νοτιοανατολική Ασία, την Ιαπωνία και την περιοχή της Μαλαισίας. Δεν υπάρχουν στην Καραϊβική.
Pink anemonefish
Φωτογραφία: Nick Hobgood
Τα ψάρια-κλόουν είναι παμφάγα. Τρέφονται με μικρά ασπόνδυλα.Επίσης, τα φύκια αποτελούν περίπου το 20-25% της διατροφής τους.
Black-footed clownfish
Φωτογραφία: Janderk
Τα ψάρια-κλόουν είναι τα μόνα είδη ψαριών, που μπορούν να αποφύγουν το ισχυρό δηλητήριο που περιέχουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η δραστηριότητα του ψαριού-κλόουν οδηγεί σε μεγαλύτερη κυκλοφορία νερού, γύρω από τη θαλάσσια ανεμώνη. Το ψάρι-κλόουν εξαρτάται από τη θαλάσσια ανεμώνη για την τροφή του. Όταν η ανεμώνη, με το δηλητήριό της, παραλύει και τρώει ένα ψάρι, τα ψάρι-κλόουν θα καταναλώσει τα υπολείμματα. Σε αντάλλαγμα βοηθά την ανεμώνη να ελευθερωθεί από τα νεκρά πλοκάμια της, τρώγοντας αυτά.

Φωτογραφία: Mileswu
Ζουν σε ζεύγη και κατοικούν σε μια θαλάσσια ανεμώνη. Όταν το θηλυκό πεθαίνει, το αρσενικό αλλάζει φύλο και γίνεται θηλυκό. Αυτό ονομάζεται διαδοχικός ερμαφροδιτισμός.
Τα ψάρια-κλόουν γεννιούνται όλα αρσενικά.  Προέχει η αναπαραγωγή θηλυκών. Όταν το θηλυκό πεθαίνει, το κυρίαρχο αρσενικό μεταμορφώνεται σε θηλυκό. Σε μια ομάδα ψαριών-κλόουν, το μεγαλύτερο ψάρι είναι το θηλυκό και το δεύτερο μεγαλύτερο είναι ένα αρσενικό. Όλα τα άλλα ψάρια της ομάδας είναι ουδέτερα, δηλαδή δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη λειτουργία των σεξουαλικών οργάνων.
Yellowtail clownfish 
Φωτογραφία: Hadal
Η διάρκεια ζωής τους στη φύση είναι 6 έως 10 έτη, ενώ στην αιχμαλωσία ζουν 3 έως 5 έτη.
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...