Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η χελώνα leatherback

Μόλις ένα αρσενικό χελωνάκι leatherback βγει από το αβγό του και πάρει το δρόμο του προς τη θάλασσα, ίσως δεν επιστρέψει ποτέ στην ξηρά κατά την διάρκεια της ζωής του. Μιας ζωής που μπορεί να φτάσει τα 80 χρόνια.
Οι χελώνες leatherback περνούν τη ζωή τους στον ωκεανό, παρόλο που γεννήθηκαν στην ξηρά. Οι θηλυκές επιστρέφουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Η χελώνα leatherback είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα. Μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος και τα 636 κιλά. Έχει πάρει το όνομά της από το καβούκι της. το οποίο είναι σαν ένα σκληρό δέρμα με υφή σκληρού ελαστικού.
Η θαλάσσια χελώνα leatherback είναι  circumglobal είδος, που σημαίνει ότι ταξιδεύει σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Φτιάχνει τη φωλιά της σε τροπικές παραλίες στον Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι χελώνες leatherback είναι οι μοναδικές ανάμεσα στα ερπετά, που μπορούν να διατηρούν υψηλή θερμοκρασία σώματος. Έτσι μπορούν να επιβιώσουν και σε κρύα νερά. Έχουν θεαθεί χελώνες leatherbackαπό το βορρά (Νορβηγία) έως το νότο (Χιλή, Νέα Ζηλανδία)
Είναι το ζώο που μπορεί να κάνει τις βαθύτερες καταδύσεις. Έχουν καταγραφεί καταδύσεις σε βάθος 1.280 μέτρων. Επίσης είναι το ταχύτερα κινούμενο ερπετό.  Το 1992 η έκδοση του Guinness Book of World Records απαριθμεί τη χελώνα leatherback να κινείται με ταχύτητα 35,28 χιλιομέτρων ανά ώρα, στο νερό.
Κάποτε ήταν σε αφθονία στου ωκεανούς του κόσμου, τώρα όμως και τα οκτώ είδη θαλάσσιας χελώνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι βασικοί λόγοι είναι:
  •  η υπερεκμετάλλευσή της από τον άνθρωπο 
τα αυγά της αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής σε τροπικά μέρη ,
  • η απώλεια των φυσικών οικοτόπων τους
Οι θαλάσσιες χελώνες χρησιμοποιούν τις ίδιες παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους. Διαταράσσονται δε, πολύ εύκολα από φώτα και θορύβους. Σε όλο τον κόσμο ξενοδοχεία, εστιατόρια, σπίτια έχουν κτισθεί κοντά σε παραλίες που οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους
  • το ανεύθυνο ψάρεμα 
Πολλές χελώνες σκοτώνονται κάθε χρόνο, παγιδευμένες σε αλιευτικά δίχτυα. Ανήμπορες να βγούν στην επιφάνεια για αέρα μπορούν να πνιγούν σε 40 λεπτά.
  • η ρύπανση
Το γεγονός ότι η βασική τους τροφή είναι οι μέδουσες, τις κάνει ευάλωτες σε μια άλλη απειλή: τα επιπλέοντα πλαστικά σκουπίδια στου ωκεανούς. Το 50% των χελώνων που μελετήθηκαν είχαν πλαστικές σακούλες ή σελοφάν στο στομάχι τους ή στο έντερό τους.
Φωτογραφία: Turtles.org





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...