Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Κολιμπρί - το μικρότερο πουλί στον κόσμο

Είναι το μικρότερο πουλί, με μήκος που φτάνει στα 7,5-13 εκατοστά. Τα μεγαλύτερα είδη όπως η παταγώνια ή γίγας των Άνδεων, μόλις φτάνουν τα 20 εκ. Το μικρότερο κολιμπρί της Κούβας  έχει μέγεθος εντόμου. Το σώμα του είναι γύρω στα 2,5 εκ. και άλλη τόση η ουρά του.
Φωτογραφία: Charlesjsharp
Το φτέρωμα του σώματος στα περισσότερα κολιμπρί είναι πράσινο γυαλιστερό ή μπλε ή κόκκινο στο κάτω μέρος των φτερών. Αναπνέουν πολύ γρήγορα, η καρδιά τους επίσης χτυπά γρήγορα και έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος. Η καρδιά τους χτυπά με 1260 παλμούς το λεπτό.
Φωτογραφία: Laitche
Τα κολιμπρί μπορούν να αιωρούνται στον αέρα χτυπώντας τα φτερά τους 12-90 φορές ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το είδος. Μπορούν να πετάξουν δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, προς τα πίσω, ακόμη και ανάποδα. Είναι τα μοναδικά πτηνά, που μπορούν να πετάξουν προς τα πίσω. 
Φωτογραφία: Flickr 
Η αγγλική τους ονομασία "hummingbird", προέρχεται από το βουητό (στα αγγλικά hum) που κάνουν τα φτερά τους όταν τα κτυπούν γρήγορα. Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Φωτογραφία: Magnus Manske
Τα κολιμπρί πίνουν το νέκταρ από τα λουλούδια. Η ζάχαρη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Όπως οι μέλισσες, έτσι και αυτά μπορούν να υπολογίσουν το ποσοστό της ζάχαρης στο νέκταρ που πίνουν. Έτσι απορρίπτουν τα λουλούδια εκείνα που το ποσοστό της ζάχαρης στο νέκταρ είναι λιγότερο από 10% και προτιμούν εκείνα που η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγαλύτερη. Επίσης χρειάζονται πρωτείνες, γι' αυτό τρώνε έντομα και τη γύρη των λουλουδιών.
Φωτογραφία: Huzzar
Ένα αφρικανικό παραμύθι για το κολιμπρί λέει:
Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος, όλα τα ζώα τρέχουν να ξεφύγουν από τη φωτιά εκτός από ένα.
Το κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια σταγόνα νερό στο ράμφος του και τη ρίχνει στη φωτιά. 
«Είσαι τρελός, δεν θα σταματήσεις την πυρκαγιά», του λέει ένα ζώο. 
«Το ξέρω», απαντά το κολιμπρί, «όμως κάνω αυτό που μου αναλογεί»

Πηγές: 1  2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...