Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θανατηφόρα πλάσματα της θάλασσας

 Cone Shell
Θαλάσσιο σαλιγκάρι. Όλα τα είδη που ανήκουν στη οικογένεια Conidae είναι δηλητηριώδη. Ο βαθμός διαφέρει. 
Το πιο επικίνδυνο είδος έχει καμάκια με θανάσιμο δηλητήριο. 
Το "τσίμπημα" ενός cone shell δεν είναι χειρότερο από το τσίμπημα μιας μέλισσας, αλλά το κεντρί κάποιων ειδών μπορεί να είναι θανάσιμο για τον άνθρωπο. 
Έχουν καταγραφεί 30 περιπτώσεις δηλητηρίασης ανθρώπων και κάποιες από αυτές ήταν θανατηφόρες.
 Lionfish
Το lionfish, ένα έντονα χρωματισμένο ψάρι, βρίσκεται συνήθως σε κοραλλιογενείς υφάλους σε ρηχά νερά. Το μέγεθός του φτάνει τα 30-35 εκατοστά. 
Το lionfish είναι αρπακτικό. Με τα πτερύγιά του στριμώχνει το θήραμά του και το αρπάζει μια εξαιρετικά γρήγορη κίνηση.
Τα πτερύγια του ψαριού αυτού έχουν ένα ισχυρό δηλητήριο. Δυνατός πόνος, ναυτία και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα, αν σε τσιμπήσει αυτό το ψάρι. Βέβαια, σπάνια είναι θανατηφόρο.


 Irukandji Jellyfish
Με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. , οι μέδουσες αυτές είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Το δηλητήριό τους είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το δηλητήριο της κόμπρας και 1000 φορές ισχυρότερο από αυτό της ταραντούλας.
Προκαλούν συμπτώματα που είναι γνωστά με το όρο "σύνδρομο Irukandji ".
Βρίσκονται στις θάλασσες της Βόρειας Αυστραλίας.

 Blue Ringed Octopus
Τα χταπόδια αυτά ζουν σε λίμνες από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία. Είναι από τα πιο δηλητηριώδη ζώα του πλανήτη.Το δάγκωμά τους είναι ανώδυνο, έχει όμως δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο και για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο. Αναγνωρίζονται εύκολα από τα χαρακτηριστικά μπλε και μαύρα δαχτυλίδια τους και το κίτρινο δέρμα τους. Το μέγεθός του είναι 12-20 εκατοστά

 Stonefish
Ψάρια της οικογένειας Synanceiidae, που είναι δηλητηριώδη και πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο, ακόμα και θανατηφόρα.
Το πιο δηλητηριώδες ψάρι στον ωκεανό.
Τα βρίσκουμε στις παράκτιες περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού.
Πολλοί δύτες πατούν πάνω του νομίζοντας ότι είναι πέτρα. Ο πόνος είναι βασανιστικός. Τα συμπτώματα του δηλητηρίου είναι μυική αδυναμία, προσωρινή παράλυση και σοκ. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Έχει μήκος που φτάνει τα 35 εκατοστά. Τρέφεται με μικρά ψάρια και γαρίδες.
 Box Jellyfish
Η μέδουσα αυτή έχει χαρακτηριστεί το  πιο δηλητηριώδες πλάσμα του πλανήτη. Το τσίμπημά  της είναι εξαιρετικά επώδυνο και συχνά θανατηφόρο. Κάθε πλοκάμι της έχει 500.000 cnidocytes - καμάκια σε σχήμα βελόνας, που "ρίχνουν" δηλητήριο στο θύμα.
Puffer Fish
Τα pufferfish πιστεύεται ότι είναι τα δεύτερα πιο δηλητηριώδη σπονδυλωτά στον πλανήτη, μετά τον Golden Dart Frog. Ορισμένα εσωτερικά όργανά τους, όπως το ήπαρ και μερικές φορές το δέρμα τους, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα άλλα ζώα, που τα τρώνε.
Μπορούν να κουνούν τα μάτια τους ξεχωριστά το ένα από το άλλο και πολλά είδη μπορούν να αλλάζουν χρώμα και σχέδιο, ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους.
Πηγές: 1  2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...