Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Καρχαρίας-μεγάλος, επιθετικός, τρομακτικός, επικίνδυνος

440 είδη καρχαριών υπάρχουν και ζουν σε όλες τις θάλασσες, με μόνη εξαίρεση την Κασπία Θάλασσα. 
Διαφοροποιούνται όσον αφορά το μέγεθός τους. 
Ο μικρότερος;; Ο μαυροαγκαθίτης νάνος (Etmopterus perryi) με μήκος μόλις 17 εκατοστά. Ο μεγαλύτερος;; Ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus), το μεγαλύτερο ψάρι, που φτάνει περίπου τα 12 μέτρα. 
Συνήθως δεν ζουν σε γλυκά νερά, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο καρχαρίας-ταύρος (bull shark) που ζει και στο γλυκό και στο θαλασσινό νερό.
Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας βρίσκονται ο μεγάλος λευκός καρχαρίας (great white shark), ο καρχαρίας-τίγρης (tiger shark), ο καρχαρίας-ταύρος (bullshark) και ο σφυροκέφαλος καρχαρίας (hammerhead).

Ας γνωρίσουμε λίγο κάποια από αυτά τα είδη.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας (The Great White Shark)
Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και σε βάρος τα 1900 κιλά.
Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας!!!
Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δεν έχουν σαν στόχο τους τους ανθρώπους. 
Συνήθως μπερδεύουν μια ιστιοσανίδα, η οποία νομίζουν ότι είναι φώκια, και παίρνουν μια "μικρή" δαγκωματιά.
Ο  λευκός καρχαρίας είναι αυτός που προκαλεί το μεγαλύτερο τρόμο. 
Είναι πρώτος στον κατάλογο με τις καταγεγραμμένες επιθέσεις σε άνθρωπο. Από τις 100 επιθέσεις καρχαριών που καταγράφονται κάθε χρόνο, το 1/3-1/2 οφείλονται στον λευκό καρχαρία.
Έχει μια επιπλέον αίσθηση και μπορεί να ανιχνεύει την παραμικρή κίνηση. Η αίσθηση αυτή είναι τόσο ισχυρή, ώστε να ανιχνεύει, αν είναι αρκετά κοντά, ακόμα και τον ηλεκτρικό παλμό που εκπέμπεται από το χτύπο της καρδιάς ενός ζώου. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ακόμα και μια μικρή σταγόνα αίματος μέσα στο νερό.
Είναι από τους λίγους καρχαρίες που βγάζει τακτικά το κεφάλι του έξω από το νερό, προκειμένου να παρατηρήσει πράγματα, όπως ας πούμε ένα θήραμα. 
Ψάρια, φώκιες, πουλιά, δελφίνια, χελώνες και μικροί καρχαρίες αποτελούν μέρος της διατροφής του. Επίσης είναι γνωστό ότι τρώνε και άλλα αντικείμενα που μπορούν να τα χωνέψουν. 
Για να πιάσουν το θήραμά τους στήνουν ενέδρα και επιτίθενται αιφνιδιαστικά από κάτω. Οι περισσότερες επιθέσεις τους γίνονται το πρωί, 2 ώρες μετά την ανατολή, όταν η ορατότητα είναι μικρή. Όταν ο μεγάλος λευκός δαγκώσει, κουνάει το κεφάλι του πέρα-δώθε, βοηθώντας έτσι τα κοφτερά του δόντια να κόψουν μεγάλα κομμάτια σάρκας.
Φωτογραφία: Wikipeder

 Ο καρχαρίας-τίγρης (The Tiger Shark)
Από τους μεγαλύτερους καρχαρίες με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα και το βάρος του τα 600 κιλά. Ένας μοναχικός κυνηγός, που δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα. Ψάρια, φώκιες, πουλιά, δελφίνια, χελώνες και μικροί καρχαρίες αποτελούν μέρος της διατροφής του.
Τρώει σχεδόν τα πάντα. Τίποτε δεν ξεφεύγει από τα τρομερά σαγόνια του. Μάλιστα τα δελφίνια, εξαιτίας των πολλών επιθέσεων αποφεύγουν τις περιοχές όπου βρίσκονται καρχαρίες-τίγρεις. Επίσης έχουν καταγραφεί επιθέσεις του ακόμα και σε φάλαινες. Θεωρείται πολύ επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Είναι δεύτερος στον κατάλογο με τις καταγεγραμμένες επιθέσεις σε άνθρωπο. 
Έχει ένα αισθητήριο όργανο, που του επιτρέπει να ανιχνεύει και την παραμικρή δόνηση στο νερό. Έτσι μπορεί να κυνηγά τη νύχτα και να ανακαλύπτει κρυμμένα θηράματα. 
Ονομάζεται "καλάθι των αχρήστων της θάλασσας" εξαιτίας του γεγονότος ότι τρώει ότι βρει, ακόμα και σκουπίδια.

Φωτογραφία: Albert kok

Ο καρχαρίας-ταύρος (The Bull Shark)
Ο καρχαρίας-ταύρος μπορεί να βρεθεί παντού στον κόσμο. Είναι ο μόνος καρχαρίας που μπορεί να ζήσει και σε γλυκό και σε αλμυρό νερό. Είναι το πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία στον ωκεανό. Είναι εξαιρετικά επιθετικός. Στον κατάλογο με τις καταγεγραμμένες επιθέσεις σε άνθρωπο έρχεται τρίτος. Ένας από τους λίγους καρχαρίες που μπορούν να εισβάλουν στα ρηχά νερά. 

Ο σφυροκέφαλος (The hammerhead shark)
Ο μεγάλος σφυροκέφαλος (great hammerhead) μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και σε βάρος τα 450 κιλά. Τα περισσότερα είδη είναι μικρότερα και ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο το μεγάλο μέγεθος και η αγριότητα του μεγάλου σφυροκέφαλου, τον καθιστούν επικίνδυνο.
Ο καρχαρίας αυτός έχει σφαιρική όραση 360 μοιρών. Μπορεί να δει πάνω και κάτω του κάθε στιγμή. Διαθέτει επίσης την πιο ισχυρή και ευαίσθητη όσφρηση στο ζωικό βασίλειο. Τρώει ψάρια, άλλους καρχαρίες, καλαμάρια και οστρακοειδή. Επίσης είναι γνωστό ότι τρώει τα μικρά του. 
Όπως και ο λευκός μπορεί να ανιχνεύει την παραμικρή κίνηση.
Φωτογραφία: Blofeld Dr.

Ο φαλαινοκαρχαρίας (The whale shark)
Ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus) είναι ένας αργά κινούμενος καρχαρίας και είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12,6 μέτρα μήκος και βάρος τους 21,5 τόνους. Τρέφεται κυρίως με πλαγκτόν. 
Παρά το μέγεθός του δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο.
Φωτογραφία: A-giâu
Πηγές: 1  2  3  4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...