Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Οι 10 βαθύτερες λίμνες στον κόσμο

10. Η λίμνη Matano, Ινδονησία
Η βαθύτερη φυσική λίμνη της Ινδονησίας και η δέκατη βαθύτερη στον κόσμο. Είναι γνωστή και ως Matana και βρίσκεται στο νότιο Sulawesi. Έχει μήκος 28 χλμ., μήκος 8 χλμ. και βάθος 590 μέτρα (1936 πόδια).
Η λίμνη φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη ψαριών και άλλων ζώων, καθώς και πολλά είδη φυτών. Τα νερά της λίμνης είναι εξαιρετικά καθαρά, με μεγάλη διαύγεια. 
Πολλά από τα είδη ψαριών της λίμνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οπτικές ενδείξεις και την αντίληψη των χρωμάτων, όσον αφορά στην συμπεριφορά ζευγαρώματός τους.
Φωτογραφία   ENDIH HERAWANDI
9. Η λίμνη Crater, ΗΠΑ
Η λίμνη αυτή βρίσκεται στο Όρεγκον των ΗΠΑ και έχει βάθος 594 μέτρα (1.949 πόδια). Είναι η δεύτερη βαθύτερη λίμνη των ΗΠΑ και ή ένατη βαθύτερη στον κόσμο. Έχει μήκος 9,7 χλμ. και πλάτος 8 χλμ.
Σχηματίστηκε πριν από 7.700 χρόνια περίπου, όταν κατέρρευσε το ηφαίστειο Mazama. Βρίσκεται μέσα σε μια καλντέρα σε υψόμετρο 2.100-2.400 μέτρα.
Φωτογραφία  Jeffrey Johnson
Φημίζεται για το βαθύ μπλε χρώμα της και την διαύγεια των νερών της. Είναι επίσης γνωστή για τον "Γέρο της λίμνης", ένα κούτσουρο ύψους 9 μέτρων, που επιπλέει κάθετα στη λίμνη, περισσότερο από έναν αιώνα (από το 1896). 
Λόγω του κρύου νερού της λίμνης το κούτσουρο είναι καλά διατηρημένο. 
Φωτογραφία  Llywrch
Οι ιθαγενείς Klamath θεωρούν τη λίμνη ιερή και οι θρύλοι τους μιλούν για την μάχη μεταξύ του θεού του ουρανού Skell και του Llao, θεού του κάτω κόσμου.
8. Great Slave, Καναδάς
Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στον Καναδά και η βαθύτερη στην Βόρεια Αμερική. Όγδοη βαθύτερη στον κόσμο με βάθος 614 μέτρα (2.015 πόδια). Καλύπτει μια έκταση 27.200 χλμ., έχει μήκος 480 χλμ. και πλάτος 109 χλμ.
Η λίμνη είναι παγωμένη τουλάχιστον οκτώ μήνες το χρόνο (μέσος όρος).
Φωτογραφία  Gierszep
7. Issyk Kul, Κιργιστάν
Στην Δημοκρατία της Κιργιζίας (ή Κιργιστάν) βρίσκεται η λίμνη Issyk Kul, στο βόρειο τμήμα των βουνών Tian Shan. Είναι μια κλειστή λίμνη (τα νερά της δηλαδή δεν ρέουν προς τη θάλασσα).
Είναι η δέκατη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όγκο νερού και η έβδομη βαθύτερη με βάθος 668 μέτρα (2.192 πόδια).
 Παρόλο που περιστοιχίζεται από χιονισμένα βουνά δεν παγώνει ποτέ. Το όνομά της άλλωστε στη γλώσσα της Κιρκιζίας σημαίνει "ζεστή λίμνη". 
Η λίμνη είναι πολύ σημαντική λόγω της βιοποικιλότητάς της. Είναι επίσης στη θέση, όπου βρισκόταν η αρχαία μητρόπολη, 2.500 χρόνια πριν. 
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Φωτογραφία  Anastasiya 
6. Malawi, Αφρική
Είναι γνωστή και με το όνομα Nyasa, η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, η έκτη βαθύτερη στον κόσμο με βάθος 706 μέτρα (2.316 πόδια) και βρίσκεται ανάμεσα στο Μαλάουι, την Μοζαμβίκη και την Τανζανία. 
Τα τροπικά νερά της φιλοξενούν  περισσότερα είδη ψαριών από οποιονδήποτε άλλο φορέα γλυκού νερού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων από 1.000 ειδών κιχλιδών.
Ονομάστηκε "Λίμνη των άστρων" από τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον (ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές και ιεραπόστολος του 19ου αιώνα). Το όνομα αυτό της δόθηκε γιατί τα φώτα από τις βάρκες των ψαράδων έμοιαζαν σαν αστέρια του ουρανού, από μακριά. 
Είναι γνωστή επίσης και ως "Λίμνη των καταιγίδων", εξαιτίας των απρόβλεπτων και εξαιρετικά σφοδρών καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή.
Φωτογραφία  Paul venter
5. O'Higgins-San Martín, Χιλή - Αργεντινή
Η λίμνη αυτή ονομάζεται O'Higgins στην Χιλή και San Martín στην Αργεντινή. Βρίσκεται στην Παταγονία και έχει βάθος 836 μέτρα (2.742 πόδια). Είναι η βαθύτερη λίμνη στην Αμερική και η πέμπτη βαθύτερη στον κόσμο.
Τα δύο ονόματα της λίμνης προέρχονται από τους O'Higgins και San Martín, ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Χιλής.
Φωτογραφία  orjain
4. Vostok, Ανταρκτική
Η λίμνη Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από τις 140 υπο-παγωμένες λίμνες που βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια της  Ανταρκτικής. Έχει μήκος 250 χλμ., πλάτος 50 χλμ. και βάθος  900 μέτρα (2.950 πόδια).
 Θαμμένη 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο περιβάλλον εδώ και 25.000.000 χρόνια. 
Φωτογραφία  NASA
Το νερό παραμένει σε υγρή μορφή εξαιτίας της μεγάλη πίεσης από τους πάγους και η μέση θερμοκρασία του είναι -3 βαθμοί Κελσίου. Είναι πολύ πιθανό να φιλοξενεί μορφές ζωής από το παρελθόν, άγνωστες σήμερα.
Η λίμνη έχει πάρει το όνομά της από έναν ρωσικό σταθμό έρευνας που βρίσκεται πάνω σε αυτήν και ονομάζεται Βοστόκ.
3. Κασπία Θάλασσα
Η μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη, η οποία ονομάζεται θάλασσα λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Έχει έκταση 371.000 km2  και βάθος 1.025 μέτρα (3.363 πόδια). 
Πάνω από 130 ποταμοί χύνονται στην Κασπία, με μεγαλύτερο τον Βόλγα. 
Είναι κλειστή λίμνη και η μόνη απώλεια υδάτων προέρχεται από την εξάτμιση του νερού.
Η περιοχή της Κασπίας είναι από τις πιο πλούσιες, ενεργειακά, στον κόσμο. Αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ των κρατών που συνορεύουν μαζί της, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν.
Φωτογραφία  eutrophication&hypoxia
2. Ταγκανίκα, Αφρική
Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού (σε όγκο) στον πλανήτη και η δεύτερη βαθύτερη, με βάθος 1.470 μέτρα (4.823 πόδια). 
Βρίσκεται ανάμεσα στο Μπουρουντί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Τανζανία και την Ζάμπια. Το νερό της λίμνης ρέει προς τον ποταμό Κονγκό και τελικά χύνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η λίμνη φιλοξενεί τουλάχιστον 250 είδη κιχλίδων ψαριών και 150 άλλα είδη. Την ανακάλυψαν δύο μεγάλοι Βρετανοί εξερευνητές, ο Richard Burton και ο John Speke , το 1858, ψάχνοντας για την πηγή του ποταμού Νείλου.
Φωτογραφία  Torstein
1. Βαικάλη, Ρωσία
Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία και είναι γνωστή ως "Το μπλε μάτι της Σιβηρίας". 
Έχει βάθος 1.637 μέτρα (5.369 πόδια), μήκος 636 χλμ. και πλάτος 79 χλμ.  Είναι η παλαιότερη λίμνη στον πλανήτη και η μεγαλύτερη σε όγκο γλυκού νερού. 
Περιέχει πάνω από το 1/5 του γλυκού νερού παγκοσμίως . Δέχεται τα νερά από 300 ποταμούς, με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα.
Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη φυτών και 1.500 είδη ζώων, από τα οποία το 80% είναι ενδημικά. 
Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως "ιερή θάλασσα" και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.
Από το 1996 συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία Andrzej Barabasz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...