Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η "συννεφιασμένη" λεοπάρδαλη

Η "συννεφιασμένη" λεοπάρδαλη - (Neofelis nebulosa)
Η λεοπάρδαλη αυτή ζει στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, στην ηπειρωτική νοτιοανατολική Ασία και στην Κίνα. Από το 2008 είναι στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών (IUCN), ως "ευάλωτη".  Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται ότι είναι λιγότερος από 10.000 ζώα με πτωτική τάση.
Φωτογραφία Vearl Brown
Έχουν καφετί τρίχωμα με μεγάλα ακανόνιστα σχήματα, με σκούρες άκρες, που μοιάζουν με σύννεφα. Αυτή η μοναδική εμφάνιση του ζώου, του έδωσε το κοινό όνομά του αλλά και το επιστημονικό. Nebulosa στα λατινικά σημαίνει "συννεφιασμένη, νεφελώδης". 
Το βάρος της συνήθως είναι μεταξύ 15 και 23 κιλών. Τα θηλυκά έχουν μήκος μεταξύ 68 έως 94 εκατοστών, ενώ τα αρσενικά είναι μακρύτερα, με μήκος που κυμαίνεται από 81-108 εκατοστά.
Φωτογραφία  Cathleena Beams
Η λεοπάρδαλη αυτή είναι ένας εξαιρετικός αναρριχητής. Κοντά, ευέλικτα πόδια, μεγάλα πέλματα με μυτερά νύχια την βοηθούν στο σκαρφάλωμα. Η ουρά της μπορεί να είναι τόσο μακριά, όσο και το σώμα της. Βοηθά στην ισορροπία και της δίνει μεγάλη ευελιξία.
Φωτογραφία  Annie Angler
Επειδή είναι απομονωμένο ζώο, λίγα είναι γνωστά για την ζωή του στην άγρια φύση. Πιστεύεται ότι είναι κυρίως νυκτόβιο, σε μεγάλο βαθμό δεντρόβιο, κυνηγάει θηράματα στο έδαφος αλλά και στα δέντρα και κατά την διάρκεια της μέρας ξεκουράζεται πάνω στα δέντρα. Ελάφια, πίθηκοι, πουλιά, σκαντζόχοιροι και κατοικίδια ζώα αποτελούν θηράματα για την λεοπάρδαλη αυτή.
Φωτογραφία  jnort002
Τα θηλυκά γεννούν από 2-4 μικρά και η περίοδος κύησης διαρκεί 85-93 μέρες. Τα μικρά στην αρχή είναι τυφλά και αδύναμα και ζυγίζουν από 140-280 γραμμάρια.


Φωτογραφία  Smithsonian's National Zoo
Κύριες απειλές για την "συννεφιασμένη" λεοπάρδαλη είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων της, λόγω της, σε μεγάλη κλίμακα, αποψίλωσης των δασών και η λαθροθηρία.
Φωτογραφία  jnort002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...