Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Παιώνια-ένα όμορφο αγριολούλουδο

Η Παιώνια είναι ένα γένος ιδιαίτερα όμορφου αγριολούλουδου, που συναντάται στην ελληνική ύπαιθρο και γενικότερα στη Μεσόγειο. Είναι επίσης εγγενές στην Ασία και την δυτική Βόρεια Αμερική. 
Paeonia suffruticosa
Φωτογραφία  Charvex
Paeonia mascula
Φωτογραφία  Lycaon
Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 360.000 φυτά. Από αυτά υπολογίζεται ότι 10.000 υπάρχουν στην Ευρώπη, από τα οποία  6.000 ζουν στην Ελλάδα.   Πέντε διαφορετικά είδη παιώνιας συναντώνται συνολικά στην ΕλλάδαΑπό αυτές η πιο διαδεδομένη είναι η Paeonia mascula που φύεται σε πολλά βουνά της Ελλάδας ενώ σπανιότερες και ιδιαίτερα όμορφες είναι η Παιώνια του Κλούσιου που φύεται στην Κρήτη και στην Κάρπαθο και οι ντόπιοι ονομάζουν πηγουνιά καθώς και η Παιώνια της Ρόδου-Λευκή παιώνια που είναι ενδημική στην Ρόδο.  
Παιώνια η Ροδία
Φωτογραφία Giorgos Pastrikos
Paeonia ludlowii
Φωτογραφία  BerndH
Οι παιώνιες έχουν εντυπωσιακά, μεγάλα άνθη με διάμετρο που ξεπερνάει τα 10 εκατοστά, συνήθως κόκκινα λευκά η ρόδινα. Έχουν ύψος που φτάνει τα 70 με 80 εκατοστά και μεγάλα παλαμοσχιδή φύλλα. Αναπτύσσονται σε ενδιάμεσα ή μεγάλα υψόμετρα και η περίοδος ανθοφορίας τους διαρκεί όλη την άνοιξη.
Paeonia californica
Φωτογραφία  NoahElhardt
Πιστεύεται ότι η παιώνια πήρε το όνομα της από τον Παίωνα ή Παιάνα που φαίνεται ότι ήταν μια θεότητα της θεραπείας αφού είχε θεραπεύσει τον Άδη και τον Άρη από τραύματα. Ο μύθος που έχει σχέση με το λουλούδι λέει πως ο Παίων ήταν μαθητής του Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Κάποτε,  η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πως να αποκτήσει μια μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει το μαθητή του. Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας. Πάντως οι σπόροι της παιώνιας  χρησιμοποιούνταν για τις έγκυες γυναίκες στην αρχαιότητα.
Paeonia veitchii
Φωτογραφία  Christer Johansson
Η παιώνια έχει παράδοση ως φαρμακευτικό βότανο. Η ρίζα του είδους Paeonia lactiflora έχει χρησιμοποιηθεί συχνά σε παραδοσιακά φάρμακα στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Είναι παραδοσιακό σύμβολο στην Κίνα, όπου είναι γνωστό και ως "λουλούδι του πλούτου και της τιμής".
Στην Ιαπωνία η Paeonia suffruticosa ονομάζεται "βασιλιάς των λουλουδιών" και η Paeonia lactiflora "πρωθυπουργός των λουλουδιών"
Paeonia rockii
Φωτογραφία George Chernilevsky
Paeonia lactiflora
Φωτογραφία  Ulf Eliasson
Πηγές  1  2  3

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Νίκη!Υπέροχο λουλούδι και θαυμάσιες πληροφορίες!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα
    ΥΓ Με ξέρεις και ως ''ΑNOULI''!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Άννα. Χαίρομαι που επικοινωνούμε κι από εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...