Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Τα Εθνικά Πάρκα του Καναδά

Ο Καναδάς είναι μια υπέροχη χώρα, από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος. Στις δεκατρείς επαρχίες του βρίσκονται 36 Εθνικοί Δρυμοί, οι οποίοι είναι εκπληκτικοί και αντιπροσωπευτικοί της χώρας.
Στα πάρκα του Καναδά προστατεύεται η οικολογική ακεραιότητα των περιοχών. Δευτερευόντως, επιτρέπεται στο κοινό, να εξερευνήσουν, να μάθουν περισσότερα και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της χώρας αυτής.
Εθνικό Πάρκο Yoho
Φωτογραφία Reiner Harscher
Οι Εθνικοί Δρυμοί καλύπτουν έκταση 303.571 τετρ. χλμ., που αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής χερσαίας έκτασης του Καναδά.
Ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές, εκτεταμένοι παγετώνες, λίμνες, νησιά, φιόρδ, κοιλάδες, δάση με κωνοφόρα δέντρα, εντυπωσιακοί καταρράκτες, βραχώδεις ακτές, θερμές πηγές, φαράγγια και σπηλιές συνθέτουν τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Εθνικό Πάρκο Kootenay
Θερμές πηγές και άλλα γεωλογικά αξιοθέατα διαθέτει το πάρκο αυτό.
Φωτογραφία Yves Marcoux
Ζώα απειλούμενα, όπως το καριμπού αλλά και άλλα άγρια ζώα, όπως αρκτικές αλεπούδες, λαγοί ,κουκουβάγιες, γκρίζες και μαύρες αρκούδες βρίσκουν καταφύγιο στα πάρκα αυτά.
Αρκετά από τα Εθνικά Πάρκα του Καναδά έχουν ανακηρυχθεί ως Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά, τα οποία είναι απλώς ενδεικτικά. Οι φωτογραφίες πιστεύω ότι περιγράφουν καλύτερα.
Εθνικό Πάρκο Pacific Rim
Φωτογραφία Aaron Huey
Το Εθνικό Πάρκο Banff έχει ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Πολυάριθμοι παγετώνες, δάση κωνοφόρων, αλπικά τοπία αποτελούν το πιο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο του κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο, γεγονός που έχει αποτελέσει απειλή για τα οικοσύστηματά του.
Η μοναδική σε ομορφιά λίμνη Moraine και η κοιλάδα των δέκα κορυφών
Φωτογραφία Gorgo
Ο ποταμός Bow
Φωτογραφία Phil Whitehouse
Το Εθνικό Πάρκο Glacier είναι ιδιαίτερο, αφού οι παγετώνες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του. Κυριαρχείται από 10 κορυφές, που το υψόμετρο τους κυμαίνεται από 2.600-3.390 μέτρα.
Φωτογραφία MONGO
Φωτογραφία MONGO
Το Εθνικό Πάρκο Elk Island φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς θηλαστικών ζώων, όπως άλκες, βίσσωνες, ελάφια, κάστορες. Είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε πληθυσμό άγριων ζώων και κυρίως οπληφόρων, μετά το Σερενγκέτι στην Αφρική. Επίσης, φιλοξενεί περισσότερα από 250 είδη πουλιών, όπως πελεκάνους, κορμοράνους κ.ά.
Φωτογραφία Michael S. Lewis
Το Εθνικό Πάρκο Gros Morne αποτελεί σπάνιο παράδειγμα της διαδικασίας εξέλιξης των ηπείρων. Η γεωλογία του Πάρκου διαφωτίζει την έννοια των τεκτονικών πλακών και έχει ρίξει φως σε σημαντικές γεωλογικές διαδικασίες. Από το 1987, έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο για την γεωλογική ιστορία του όσο και για το εξαιρετικό τοπίο του.
Φωτογραφία Raymond Gehman
Το Εθνικό Πάρκο Gwaii Haanas προστατεύει ένα αρχιπέλαγος 138 νησιών. Το τοπίο του πάρκου αποτελείται από φιόρδ, άγρια βουνά και υπο-αλπικές περιοχές. Το 90% της έκτασής του καλύπτεται από δάση και το 9% είναι αλπική και υπο-αλπική τούνδρα. Το υπόλοιπο 1% αποτελείται από λίμνες (περισσότερες από 40) και υγρότοπους.
Φωτογραφία Kelly Funk
Ξεχωριστή είναι η πανίδα και η χλωρίδα που έχουν αναπτυχθεί με το πέρασμα των χρόνων. Τα είδη διαφέρουν από αυτά της ηπειρωτικής χώρας. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 750.000 θαλασσοπούλια φτιάχνουν τις φωλιές τους, κατά μήκος των ακτογραμμών, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Πολλά είναι και τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν στάση εδώ την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Σε αξιολόγηση, που έκανε το περιοδικό National Geographic, για τα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ και του Καναδά το Gwaii Haanas ήταν πρώτο για το παρθένο φυσικό περιβάλλον του.
Φωτογραφία Prisma Bildagentur
Εθνικό Πάρκο Wapusk
Το πάρκο φιλοξενεί πολλές πολικές αρκούδες. Άλλωστε το όνομά του σημαίνει "πολική αρκούδα" στη γλώσσα των Cree
Φωτογραφία Daniel Cox
Φωτογραφία Ansgar Walk
Φωτογραφία Frank Konalcheck
Εθνικό ΠάρκοWaterton Lakes
Φωτογραφία Karl-Heinz Raach
Εθνικό Πάρκο Ivvarik
Λόγω της δύσκολης πρόσβασης η ομορφιά του τοπίου είναι παρθένα.
Φωτογραφία Jon Cornforth
Εθνικό Πάρκο Cape Breton Highlands
Φωτογραφία Reiner Harscher
Φωτογραφία Ansgar Walk
Φωτογραφία Dlanglois
Φωτογραφία Dav2z
Φωτογραφία Gorgo
Εθνικό Πάρκο Mount Revelstoke
Φωτογραφία Henry Georgi

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα και από εδώ.
    Φοβερές οι φώτο σου και το θέμα σου. Θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ τον Καναδά, κυρίως γιατί η φύση του είναι τόσο διαφορετική από τη δική μας λόγω κλίματος. Και αυτή η ομορφιά χαίρομαι αφάνταστα που προστατεύεται.
    Να περάσεις όμορφα σήμερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη Άννα!! Καλό μήνα σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...