Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Πανέμορφα, πολύχρωμα, τροπικά ψάρια

Στις ρηχές τροπικές θάλασσες βρίσκεται η μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών. Σε μια έκταση μερικών τετρ. χλμ. των θαλασσών αυτών, όπου βρίσκονται και κοράλλια, μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 1000 είδη τροπικών ψαριών. 
Πολύχρωμα, φανταχτερά αποτελούν ιδιαίτερο πλούτο της φύσης.
Ας θαυμάσουμε κάποια από αυτά.
Lionfish
Το lionfish, ένα έντονα χρωματισμένο ψάρι, βρίσκεται συνήθως σε κοραλλιογενείς υφάλους σε ρηχά νερά. Το μέγεθός του φτάνει τα 30-35 εκατοστά. 
Το lionfish είναι αρπακτικό. Με τα πτερύγιά του στριμώχνει το θήραμά του και το αρπάζει μια εξαιρετικά γρήγορη κίνηση.
Τα πτερύγια του ψαριού αυτού έχουν ένα ισχυρό δηλητήριο. Δυνατός πόνος, ναυτία και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα, αν σε τσιμπήσει αυτό το ψάρι. Βέβαια, σπάνια είναι θανατηφόρο.

Butterflyfish
Ζουν κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.
Το σώμα τους έχει έντονα χρώματα (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) και εντυπωσιακά σχέδια. Κάποια είδη έχουν θαμπό χρώμα. Το μήκος τους κυμαίνεται από 12-20 εκατοστά.

Parrot Fish
Ονομάζεται "ψάρι-παπαγάλος" λόγω των δοντιών του. Είναι πολυάριθμα και βρίσκονται στην εξωτερική μεριά της γνάθου του, σχηματίζοντας έναν ..... "παπαγάλο".
Το μήκος τους κυμαίνεται από 30-50 εκατοστά.
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους αλλάζουν το χρώμα τους, το σχήμα τους, ακόμα και το γένος τους.
Φωτογραφία  Rling
Φωτογραφία  Nhobgood
Puffer Fish
Τα pufferfish πιστεύεται ότι είναι τα δεύτερα πιο δηλητηριώδη σπονδυλωτά στον πλανήτη, μετά τον Golden Dart Frog. Ορισμένα εσωτερικά όργανά τους, όπως το ήπαρ και μερικές φορές το δέρμα τους, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα άλλα ζώα, που τα τρώνε.
Μπορούν να κουνούν τα μάτια τους ξεχωριστά το ένα από το άλλο και πολλά είδη μπορούν να αλλάζουν χρώμα και σχέδιο, ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους.
Φωτογραφία  Mbz1
Φωτογραφία   Arpingstone
Queen Angelfish
Αγγελόψαρο-βασίλισσα. Ονομάζεται έτσι από το στέμμα, σαν δαχτυλίδι, που έχει στο κεφάλι του. Βρίσκεται συνήθως κοντά σε υφάλους στα θερμότερα νερά του δυτικού Ατλαντικού ωκεανού. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 45 εκατοστά και τρέφεται κυρίως με σφουγγάρια και φύκια.
Φωτογραφία Stan Shebs
Πηγές: 1  2  3  4

2 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΛΥΧΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ .ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΧΟΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...