Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο ναός Borobudur-ένα μοναδικό αριστούργημα

Είναι ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός του κόσμου και ένα από τα μεγαλύτερα βουδιστικά μνημεία. Ονομάζεται Borobudur, βρίσκεται στην Ιάβα, χτίστηκε τον 9ο αιώνα κι έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από την Ουνέσκο. Θεωρείται ένα από τα θαύματα του κόσμου και, σύμφωνα με την Ουνέσκο,  "αντιπροσωπεύει ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας".
Ο ναός χτίστηκε πάνω σε έναν βραχώδη λόφο με υψόμετρο 265 μέτρα, μεταξύ δύο δίδυμων ηφαιστείων και δύο ποταμών. Η περιοχή, που είναι γνωστή ως Πεδιάδα Kedu είναι ένας ιερός τόπος στην Ιάβα και έχει ονομαστεί "ο κήπος της Ιάβας" λόγω της υψηλής της γονιμότητας του εδάφους. 
Δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές για το ποιος έχτισε το ναό και ποιος ήταν ο σκοπός του. Η χρονολογία κατασκευής του προσδιορίστηκε κατ' εκτίμηση, από τη σύγκριση των πέτρινων ανάγλυφων στη βάση του ναού και των επιγραφών που χρησιμοποιούνταν στους βασιλικούς χάρτες κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα. Έχει υπολογιστεί ότι η κατασκευή του χρειάστηκε 75 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Ο μεγαλειώδης ναός παρέμενε κρυμμένος για αιώνες  κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας και την πυκνή ζούγκλα. Μυστήριο καλύπτει τα γεγονότα και τους λόγους της εγκατάλειψής του. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1814 από τον Βρετανό γενικό διοικητή της περιοχής, Thomas Stamford Raffles. Η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, που είχε υποστεί ο ναός, έγιναν μεταξύ 1907 και 1911.
Φωτογραφία delavennem
Ο ναός είναι μια μεγάλη, ενιαία στούπα (βουδιστικό ιερό), πυραμοειδής με τετράγωνη βάση, της οποίας η κάθε πλευρά είναι 118 μέτρα. Έχει εννέα επίπεδα, από τα οποία τα πρώτα έξι είναι τετράγωνα και τα επόμενα τρία, προς την κορυφή του ναού, κυκλικά. Στο ανώτερο επίπεδο υπάρχουν 72 μικρές στούπες, γύρω από μία μεγάλη κεντρική στούπα, με σχήμα καμπάνας. Καθεμία έχει διακοσμητικά ανοίγματα κι ένα άγαλμα του Βούδα, που κάθεται μέσα σ΄αυτές.
Φωτογραφία  Ernst.E
Φωτογραφία mypictures4u.com
Τα τρία τμήματα του μνημείου συμβολίζουν τις τρεις "σφαίρες" της βουδιστικής κοσμολογίας, δηλαδή την Kamadhatu (ο κόσμος των επιθυμιών), την Rupadhatu (ο κόσμος των μορφών) και τέλος, την Arupadhatu (ο άμορφος κόσμος). Στο ναό Borobudur, η kamadhatu αντιπροσωπεύεται από τη βάση, η rupadhatu από τα τετραγωνικά επίπεδα και η arupadhatu από τα τρία κυκλικά επίπεδα, καθώς και τη μεγάλη στούπα. 
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία  delavennem
Οι προσκυνητές, ξεκινούν από τη βάση του ναού και ανεβαίνουν ένα-ένα τα επίπεδα. Κάθε επίπεδο είναι ένα βήμα προς την φώτιση. Η πορεία είναι κυκλική και η απόσταση από την κορυφή είναι πέντε χιλιόμετρα. Το μονοπάτι που οδηγεί τους προσκυνητές στην κορυφή σχεδιάστηκε ώστε να συμβολίζει την βουδιστική κοσμολογία.


Φωτογραφία Anandajoti
Τα αγάλματα του Βούδα, από το κάτω επίπεδο έως την κορυφή, τον απεικονίζουν σε έξι διαφορετικές στάσεις: η  επαφή με τη γη, προσφορά και βοήθεια, διαλογισμός, θάρρος, διδαχή και μάθηση και τέλος, την περιστροφή του τροχού του Ντάρμα. Μπορείτε να σκεφτείτε τον Borobudur ως μια διήγηση της ζωής του Βούδα, της διδασκαλίας του και της πορείας του προς τη Νιρβάνα, μέσω των 2.760 ανάγλυφων του ναού και των σανσκριτικών επιγραφών.
 Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η κυβέρνηση της Ινδονησίας είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα βοήθεια για την αποκατάσταση και την προστασία του μνημείου. Το 1973, δημιουργήθηκε ένα γενικό σχέδιο για την αποκατάσταση της Borobudur.  Η κυβέρνηση της Ινδονησίας και η Ουνέσκο, στη συνέχεια, ανέλαβε την πλήρη αναμόρφωση του μνημείου σε ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης, μεταξύ του 1975 και του 1982.
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία  delavennem
Ο ναός είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ινδονησίας. Το 1974, 260.000 τουρίστες, εκ των οποίων 36.000 ήταν αλλοδαποί, επισκέφθηκαν το μνημείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο αριθμός των επισκεπτών είχε φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια ετησίως. Τον Ιούνιο του 2012, ο Borobudur καταγράφηκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος βουδιστικός αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο.
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία Tim Pryce
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία  Klowor.
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία  delavennem
Φωτογραφία null0
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία  Mykola Velychko
Φωτογραφία  delavennem
Πηγές 1 2 3

2 σχόλια:

  1. Απίστευτο !!!! Καλα πραγματικα υπαρχουν τετοια μερη στον κοσμο ? Καποτε μου φαινεται σαν ψεμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεμάτος ο πλανήτης μας από τέτοια μοναδικά μέρη Μαρία!! και είναι εντελώς αληθινά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...