Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Καλλονή - το πιο γραφικό χωριό του νομού Γρεβενών

Η Καλλονή ή Λούντζι είναι ίσως το πιο γραφικό και από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του Δήμου και του Νομού Γρεβενών γενικότερα.

Χτισμένη σε υψόμετρο 980 μ., στην κορυφή του βουνού Ογλάςβρίσκεται 29 χλμ βορειοδυτικά των Γρεβενών. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας είναι πνιγμένο στο πράσινο.

Η εξειδίκευση των μαστόρων (κουδαρίτες) στην πέτρα δίνει στο χωριό ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό «χρώμα». Τα σπίτια είναι όλα παραδοσιακά και πέτρινα, ενώ οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι. 
Μέσα στο χωριό ξεχωρίζει η εκπληκτικής ομορφιάς πετρόχτιστη βρύση και η κεντρική πλατεία. 
Ο οικισμός πρωτοδημιουργήθηκε στα 1690, ενώ επισήμως αναφέρεται στα αρχεία της Ιεράς Μονής Ζάρδοβα στα 1797. Θεωρούνταν κεφαλοχώρι, ενώ εκεί, το 1908, ιδρύθηκε ένας από τους παλαιότερους συλλόγους γυναικών.

Απελευθερώθηκε το 1912-13 από τους Τούρκους και μετονομάστηκε σε Καλλονή το 1926. 

Στην πηγή «Αγιονέρι» του ναού της Παναγιάς πιστεύεται ότι το νερό είναι αγιασμένο και θαυματουργό. 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1864) έχει όμορφες εικόνες και τοιχογραφίες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.
Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία (19/7) και ανήμερα (20/7) γίνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακό τρόπο (ορχήστρα με χάλκινα όργανα). 
Το πρωί μετά τον εκκλησιασμό στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ακολουθεί γεύμα προσφορά της εκκλησίας και χορός στο προαύλιο.

Στις αρχές Αυγούστου οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά, τα οποία σερβίρουν στην πλατεία. 
Κατόπιν στήνεται χορός όπου συμμετέχει το γυναικείο συγκρότημα του χωριού υπό τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. 
Πηγές   1   2

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...