Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

10 τρόποι για την προστασία του περιβάλλοντος

Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. 
Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και και των αποβλήτων που "παράγονται" από εμάς τους ίδιους. 
Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου: την προστασία του περιβάλλοντος. Θα απαριθμήσουμε δέκα, τους πιο κοινούς και απλούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση. 
Υπάρχουν τρία βασικά ρήματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: μειώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ.
1. Ανακύκλωση
Ανακυκλώστε ό,τι μπορείτε και προσπαθήστε να αγοράζετε επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο. Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. 
Κενά βαζάκια, μπουκάλια κρασιού, σπασμένα γυαλιά και οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από γυαλί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον, θα πρέπει να ανακυκλώνονται.
Χρειάζονται ένα εκατομμύρια χρόνια για την αποσύνθεση του γυαλιού.
Παλιές εφημερίδες, χαρτόνια, φύλλα χαρτιού που δεν χρειάζεστε πλέον, όλα θα πρέπει να πάνε στον κάδο ανακύκλωσης.
Εκατομμύρια δέντρα θα σας ευχαριστούν γι΄αυτό.
Είναι εκπληκτικό ότι το 90% των πλαστικών μπουκαλιών δεν φτάνουν στις μονάδες ανακύκλωσης. Οι πλαστικές σακούλες δεν είναι βιοδιασπώμενες και επιπλέον χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο. Αν σκεφτείτε ότι το πλαστικό χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί, θα καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης. Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι η εναλλακτική λύση για την προστασία του περιβάλλοντος. 
Μεταλλικά κουτιά, όλων των ειδών, ανεξάρτητα από το υλικό τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα πετάξετε στον σωστό κάδο.
Είναι τόσο απλό!!!
2. Μείωση στην κατανάλωση του νερού
Το νερό είναι πηγή ζωής!!!
Καθαρό, φρέσκο νερό, όλο και πιο πολύτιμο με την πάροδο των χρόνων. Αν δεν κάνουμε κάτι για την εξοικονόμησή του, στο κοντινό μέλλον θα είναι πιο πολύτιμο κι από το χρυσάφι. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε οτιδήποτε βοηθά στην εξοικονόμησή του και την αποτροπή της ρύπανσης των υδάτων.
Δεν είναι δύσκολο!!! 
Κλείστε τη βρύση όσο βουρτσίζετε τα δόντια σας, κάντε ντους αντί για μπάνιο στην μπανιέρα σας (πόσο νερό χρειάζεται αλήθεια για να γεμίσει!!!), χρησιμοποιείστε το πλυντήριο όταν ο κάδος γεμίζει με ρούχα. Χρησιμοποιημένα λάδια και μπογιές δεν πρέπει να τα ρίχνουμε στην αποχέτευση, καθώς θα μολύνουν τα ποτάμια και τελικά τις θάλασσες.
3. Μείωση στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή από μέρους σας. 
Όταν τελειώσετε με τη χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής, απενεργοποιήστε την. Αυτή η κίνηση σώζει όχι μόνο ενέργεια, αλλά και χρήματά από την τσέπη σας, αφού μειώνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού. Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες, με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν ο καθένας το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να έφευγαν από τους δρόμους εκατομμύρια αυτοκίνητα. Όταν φεύγετε από το γραφείο σας κλείστε τον υπολογιστή και την οθόνη. Θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και θα μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο κάντε και στο σπίτι σας.
4. Φυτέψτε ένα δέντρο
Τα δέντρα είναι η πηγή του οξυγόνου μας κι εμείς τα κόβουμε, αντί να τα φυτεύουμε. Εάν ο καθένας μας φυτέψει ένα δέντρο, η ζωή μας θα βελτιωθεί σημαντικά. Ο αέρας θα είναι καθαρότερος, ο αριθμός των δέντρων θα γινόταν πάλι κανονικός, θα είχατε περισσότερη σκιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μειωθούν.
5. Καλλιεργείστε λαχανικά
Τα λαχανικά που τρώμε σήμερα καλλιεργούνται με χημικά και φυτοφάρμακα. Αν φυτέψετε δικά σας λαχανικά, χωρίς τα παραπάνω "συστατικά", θα έχετε βιολογικά προϊόντα, άριστης ποιότητας, ευεργετικά για την υγεία σας και για το περιβάλλον, αφού η γη θα είναι λιγότερο ποτισμένη με τοξικές ουσίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.
6. Κομποστοποίηση
Λίγοι κάδοι κομποστοποίησης στον κήπο αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποφευχθεί η ρύπανση, καθώς επίσης και αξιόλογη πηγή φυσικού λιπάσματος για τον κήπο σας. Η κοπριά δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και μειώνει τη ρύπανση.
7. Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Οι μπαταρίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον και, δυστυχώς, μόνο ένα μέρος αυτών πηγαίνει για ανακύκλωση. Το υπόλοιπο πετιέται και γίνεται ένας επικίνδυνος εχθρός του περιβάλλοντος. Δύο ή τρία σετ επαναφορτιζόμενων μπαταριών θα αποτρέψει τον παραπάνω κίνδυνο.
8. Κόψτε το κάπνισμα
Είναι περιττό να πούμε ότι το τσιγάρο βλάπτει την υγεία σας. Είναι η αιτία ενός μεγάλου αριθμού θανατηφόρων ασθενειών. Πολλοί άνθρωποι, όταν σβήνουν το τσιγάρο τους το πετούν στο έδαφος, γεγονός που είναι σκέτη ρύπανση. Επιπρόσθετα, αυξάνουν την μόλυνση του αέρα και βλάπτουν και όσους δεν καπνίζουν.
Είναι δίκαιο αυτό;;;
9. Συντηρήστε το αυτοκίνητό σας
Τα αυτοκίνητα αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης και ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Ένα αυτοκίνητο που δεν συντηρείται τακτικά, διασπείρει στην ατμόσφαιρα επιβλαβή αέρια και χημικές ουσίες. Επίσης πρέπει να φουσκώνετε και τα λάστιχά σας τακτικά.
10. Μιλήστε για το θέμα αυτό
Το να συζητάτε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με φίλους και την οικογένεια, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να καλυτερέψουμε τα πράγματα.
Αν και απλά τα παραπάνω μέτρα και οι συμβουλές μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου και μπορούν να επιτευχθούν με λίγη προσπάθεια από μέρους μας.
Άλλωστε, όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη και είναι καθήκον μας να τον προστατέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Πηγή

10 σχόλια:

  1. πολυ καλο!εξεαιρετικο!!μπραβοο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι απλα τελειο!!!δεν εχω λογια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. ναι ειναι χάλια η κατάσταση... αν εννοείς ότι είναι χάλια το αρθρο μαλλον εσύ είσαι σκετα ΧΑΛΙΑ!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Τώρα που'ναι και καλοκαιράκι και δεν έχετε και πολλά να κάνετε... καντε ανακύκλωση βρε παιδιά! Δεν είναι τίποτα, απλώς βάλτε τα σκουπίδια σε διαφορετικούς κάδους! ��
    Όσοι καθαρίζετε και το σπίτι το καλοκαίρι σίγουρα υα βρείτε ΠΟΛΛΑ αχρηστα περιοδικά/χαρτιά/βιβλία . Βάλτε τα όλα σε μια σακούλα και μετά ρίξτε τα σε έναν κάδο ανακύκλωσης χαρτιού! ΤΌΣΟ ΑΠΛΟ!
    Πρέπει να κάνουμε κάτι και για το περιβάλλον που ζουμε.. Οι Αμερικάνοι/Καναδέζοι εχουν κάδους ανακύκλωσης παντού !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...